Mainos
Mainos

Mies tanssi juhlissa riettaasti – naiselle sakkoja WhatsApp-ryhmän peniskuvasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 22-vuotiaan naisen 120 euron sakkoihin, kun nainen jakoi silloisen miesystävänsä rohkean kuvan WhatsApp-viestiryhmissä.

Ryhmä nuoria aikuisia oli keväällä 2014 kotibileissä, jossa yksi miehistä esitti saunan jälkeen humalapäissään rohkean tanssin. Jälkikäteen hän ei muistanut siitä mitään.

Miehen silloinen naisystävä kuvasi esityksen, jossa mies muun muassa esitteli paljasta alaruumistaan ja sukupuolielintään. Todistajana kuullun naisen mukaan mies suhtautui kuvaamiseen huvittuneesti.

Seuraavana päivänä naisystävä julkaisi valokuvan miehen sukupuolielimestä naistuttujensa ryhmässä tekstillä ”noniin tässä tämä nyt on, mitäs tykkäätte tytöt?”.

Kuva päätyi myös toiseen ryhmään ja vielä kolmanteenkin. Näissä oli oikeuden mukaan jäseniä kaikkiaan ainakin kolmekymmentä henkilöä.

WhatsApp on viestipalvelu, jossa voi lähettää tekstiviestien tavoin tekstiä, kuvia ja videota.

Muutamaa päivää myöhemmin nainen jakoi yhteen viestiryhmistä myös videon, jossa mies tanssi, pyllisti ja näytti paljasta takapuoltaan. Sukupuolielintä ei videossa näkynyt.

Oikeus laski, että video päätyi kahdeksan henkilön nähtäville ja kuva siis ainakin noin kolmenkymmenen.

Kuvat jakanut nainen huomautti oikeudessa, että mies oli tehnyt tutkintapyynnön poliisille vasta kuukausien päästä sen jälkeen kun heidän välinsä olivat menneet poikki muusta syystä.

Loukkaavaa vai ei?

Oikeus katsoi, ettei videon jakaminen ollut loukkaavaa. Kyse oli lyhyestä videosta ja suppeasta joukosta.

- Tämänkaltainen video, jossa ei näy sukupuolielintä, ei laadultaan ja kuvausolosuhteet huomioon ottaen ole sellainen, että sitä yleisen elämänkokemuksen perusteella voitaisiin pitää nuorten välisessä viestinnässä arkaluontoisena, oikeus totesi.

Oikeus päätyi hylkäämään syytteet videon osalta.

Penis-kuvan osalta nainen sen sijaan tuomittiin.

Oikeuden mukaan sukupuolielintä esittävän kuvan levittäminen on omiaan aiheuttamaan kärsimystä, vaikka poseeraaminen kameralle yleisön edessä on tapahtunut avoimesti kuvaamisesta tietoisena.

Oikeus totesi, että vastaajan menettely oli aiheutunut vain ajattelemattomuudesta. Käräjäoikeus päätyi kuitenkin 20 päiväsakkoon yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Maksettavaa kertyi 120 euroa.

Naisen on myös maksettava miehelle kärsimyskorvausta 500 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme