Mainos
Mainos

Mies uhkasi 15-vuotiasta aseella ja pakeni varastetulla poliisiautolla – tuomittiin 6,5 vuodeksi vankeuteen

Varastetulla poliisiautolla pakoon pyrkinyt mies sai kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Oikeus tuomitsi Henri Pekka Juhani Åmanin, 39, muun muassa törkeästä ryöstöstä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Tapahtumat alkoivat kesäkuun lopulla Ylöjärvellä, missä Åman tunkeutui erääseen asuntoon ja uhkaili siellä 15-vuotiasta poikaa. Hänellä oli esillä veitsi, jolla hän aiheutti pojalle vähäisen vamman. Hän myös laukaisi pistoolin kahdesti siten, että toinen luoti osui noin 40 senttimetrin päähän pojasta.

Poliisikoira kunnostautui

Tämän jälkeen Åman ajoi päihtyneenä ja huomattavalla ylinopeudella Ylöjärveltä Pirkkalaan. Vauhti oli 120–140 kilometriä tunnissa, valtatie 12:lla jopa yli 180 kilometriä tunnissa. Poliisit yrittivät pysäyttää Åmania, mutta hän jatkoi ajamista kunnes päätyi ulos tieltä.

Ulosajon jälkeen Åman uhkasi paikalle tulleita poliiseja pistoolilla ja pakotti heidät luovuttamaan poliisiauton. Tapahtumista tuoreeltaan kertoneen Aamulehden mukaan toinen poliisimiehistä ampui kaksi poliisiauton renkaista rikki. Tästä huolimatta Åman lähti matkaan poliisiautolla.

Åman ajoi jonkin matkaa, mutta pysäytti sitten auton ja pakeni metsään. Poliisi otti hänet kiinni metsässä poliisikoiran avulla. Kiinniottotilanteessa Åman uhkaili poliiseja väkivallalla. Asetta ei enää tuolloin löytynyt hänen hallustaan.

Syyttäjä piti tapon yrityksenä

Syyttäjä piti tapahtumia asunnossa Ylöjärvellä 15-vuotiaaseen kohdistuneena tapon yrityksenä. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että kyseessä oli pahoinpitely, laiton uhkaus ja vaaran aiheuttaminen.

Oikeus määräsi Åmanin maksamaan kahdelle poliisimiehelle kummallekin 4 000 euron korvaukset kärsimyksestä. Lisäksi hän joutuu maksamaan 15-vuotiaalle yhteensä 3 000 euron korvaukset.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme