Mainos
Mainos

Mies väärensi nimensä mökkinaapurinsa testamenttiin – halusi rahaa juristiopintoihin

Parikymppinen mies tuomittiin tiistaina mökkinaapurinsa testamentin väärentämisestä.

Tekoaikaan 19-vuotiaan miehen oli tarkoitus tienata huijauksella satojatuhansia euroja. Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksen yrityksestä kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Huijaus tapahtui vuonna 2013, kun mies laati tekaistun testamentin kaksi vuotta aiemmin kuolleen naisen nimissä. Hän päiväsi testamentin toukokuulle 2008 ja väärensi siihen myös kuvitteellisten todistajien allekirjoitukset.

Testamentin sisältö oli se, että nainen halusi viimeisenä tahtonaan luovuttaa koko omaisuutensa nuorukaiselle. Naisen omaisuus oli määrätty valtiolle, koska tällä ei ollut perillisiä. Mies tiesi, että naisella oli omaisuutta ainakin 750 000 euron edestä.

Mies toimitti väärennetyn testamentin Helsingin maistraattiin elokuussa 2013, jossa testamentin jäljennös todettiin virheellisesti oikeaksi. Lisäksi syytetty väärensi kuolinpesän osakasluettelon.

"Testamentti tuli kirjeessä"

Valtiokonttorissa alettiin kuitenkin ihmetellä, miksi uhrin testamentti ilmaantui vasta kaksi vuotta naisen kuoleman jälkeen.

Kun mieheltä pyydettiin selvitystä asiaan, hän kertoi saaneensa testamentin kirjeitse vuonna 2010 ja yrittäneensä ottaa yhteyttä uhriin vuosina 2012 ja 2013.

Syytetyn kertomuksen mukaan hänen yhteydenottoihinsa ei vastattu, joten hän arveli naisen kuolleen. Hän sanoi pitäneensä testamenttia koko ajan hallussaan.

Mies kertoi Valtiokonttorille, että hänellä oli yhteys uhriin sitä kautta, että hänen kuollut isoäitinsä oli tuntenut tämän. 

Kuollut isoäiti olikin elossa

Valtiokonttori kuitenkin kaivoi asiaa lisää. Testamenttiin ei ollut merkitty todistajien ammattia ja kotipaikkaa, mikä herätti epäilyt testamentin alkuperästä.

Puutteiden takia konttori pyysi mieheltä täydennysperunkirjaa ja häntä neuvottiin palkkaamaan asianajaja sen laatimiseksi. Syytetty jätti syyskuussa 2013 asianajajalle toimeksiannon.

Korttitalo romahti, kun miehen asianajaja sai selville väestötietojärjestelmästä, että miehen kuolleeksi ilmoittama isoäiti oli edelleen elossa. 

Saman tien mies ilmoitti Valtiokonttorille testamentin väärennöksen kadonneen ja hän päätti jättää huijausyrityksen kesken. Mies irtisanoi asianajajan toimeksiannon marraskuussa 2013.

Hän kuitenkin vastasi Valtiokonttorin viesteihin vielä vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa, koska pelkäsi vastaamatta jättämisen johtavan vaikeuksiin.

Raha tarkoitettu opintoihin

Syyttäjän mukaan mies toimi väärennösyrityksessä erityisen suunnitelmallisesti. Hän muun muassa tiedusteli aiemmin Valtiokonttorin ja valtiovarainministeriön edustajilta valtion saamista perinnöistä ja niihin liittyvistä menettelyistä. 

Mies myönsi rikollisen toimintansa. Hänen mukaansa rikoksen motiivina oli rahoittaa syksyllä 2013 Englannissa alkaneet oikeustieteen opinnot. Ajatus testamentin väärentämisestä oli hänen mukaansa lähtöisin omassa perheessä tapahtuneesta samankaltaisesta väärentämistapauksesta, josta ei aiheutunut seuraamuksia.

Miehen mukaan edesmenneen uhrin, todellisuudessa miehen mökkinaapurin kuolinpesä vaikutti helpolta kohteelta. Uhrin varallisuus, kaikkiaan 780 000 euroa, ei ollut niin suuri kuin muissa hänen tutkimissaan kuolinpesissä.

Oman kertomansa mukaan hän ei ymmärtänyt tekonsa vakavuutta ja sitä, että siitä voi seurata rikosprosessi. Hän ei itse pitänyt kovin todennäköisenä, että huijaus onnistuisi.

Valtiokonttorin mukaan testamentti olisi kuitenkin voinut tulla lainvoimaiseksi puolen vuoden kuluttua ilmoituksen jätöstä, vaikka täydennysperunkirjoitusta ei olisi toimitettu. Oikeuden mukaan olikin sattumaa, että miehen huijaus paljastui.

Espoon käräjäoikeus määräsi miehen ehdolliseen vankeuteen, vaikka rikosten vakavuus olisikin lähtökohtaisesti edellyttänyt ehdotonta rangaistusta. Oikeus perusteli päätöstään miehen nuorella iällä ja siihen liittyvällä harkitsemattomuudella.

Kahden vuoden ehdollisen rangaistuksen lisäksi miehelle tuomittiin 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme