Mainos
Mainos

Mies yritti kiristää helsinkiläiseltä asianajajalta rahaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 40-vuotiaan miehen kiristyksen yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta. 40-vuotias yritti periä olemattomia rahoja asianajajaltaan.

Helsinkiläisasianajaja oli hoitanut miehen asioita 13 vuoden ajan.

Asianajaja kuvasi asiakastaan impulsiiviseksi ja helposti kiihtyväksi. Jos vikaa ei löytynyt vastapuolesta, se löytyi Suomen valtiosta.

Asianajaja oli voittanut miehen puolesta 16000 euron riita-asian, joka liittyi pizzerian irtaimistoon. Miehellä oli kuitenkin ulosottovelkaa, joten ulosottomies vei rahat. Asianajaja kertoi miehen kysyneen saatavastaan ainakin sata kertaa.

Miehen mukaan rahaa piti tulla kahdesta muustakin jutusta.

Asianajajan mukaan toinen päähänpinttymä liittyi ex-vaimoon ja tämän veljeen, joiden mies katsoi pettäneen vastaajaa irtaimiston kanssa.

Kolmannessa oli kyse perättömän raiskausilmoituksen korvauksista. Miehestä oli tehty perätön ilmianto raiskauksesta ja nainen oli määrätty maksamaan korvauksia. Varaton nainen ei ollut niitä maksanut.

Satoja viestejä

Aiemmin ongelmia ei ollut, mutta asianajajan mukaan asiakkaasta oli alkuvuodesta 2015 tullut huomattavan aggressiivinen. Viestejä tuli satamäärin ja myös illalla kello 23-24 aikoihin.

Maaliskuussa mies vaati asianajajaa maksamaan rahoja ja viestien sävy kävi uhkailevaksi.

Asianajaja tiesi, että mies oli tuomittu mm. ampuma-aserikoksesta hänen hankittuaan käsiaseen ja patruunoita. Toukokuussa mies kävi toimistolla kysymässä, että pitäisikö tulla aseen kanssa takaisin. Uhkauksen oli kuullut toimistossa työskentelevä oikeustieteen ylioppilas.

Asianajaja ei maksanut ja teki rikosilmoituksen poliisille.

”Oikeutta, ei rahaa”

40-vuotias mies kiisti vaatineensa asianajajalta rahaa, vaan vain oikeutta. Mies myönsi kyllä toukokuussa sanoneensa, että pitäisikö hänen tulla hoitamaan asia aseen kanssa. Syytetty kuitenkin sanoi, ettei ollut oma itsensä, vaan vahvan kipulääkkeen Tramalin vaikutuksen alla.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen kiristyksen yritykseen ja laittomaan uhkaukseen.

Mies oli tuomittu puoli vuotta aiemmin saman kaltaisesta kiristyksen yrityksestä, tosin silloin uhri ei ollut asianajaja. Oikeus yhdisti vanhan jutun rangaistusta mitatessaan ja päätyi neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Se muutettiin 120 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Oikeus arvioi asianajajan kolmen kuukauden piinan kärsimyskorvauksissa 1300 euroksi.  Oikeustieteen ylioppilaalle miehen on maksettava korvausta 800 euroa.

Asianomistajien oikeudenkäyntikuluja miehen maksettavaksi määrättiin hieman yli 3000 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme