Mainos
Mainos

Mihin katosi vanhuksen omaisuus - puhalsiko avomies miljoonapotin?

Syyttäjä vaatii 66-vuotiaalle miehelle vankeutta tämän avopuolison miljoonaomaisuuden törkeästä kavalluksesta.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Jutun käsittely alkoi tänään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan mies käytti hyväkseen itseään 15 vuotta vanhemman avopuolisonsa luottamusta ja heikentynyttä terveydentilaa ja siirsi tämän mittavaa omaisuutta omiin taskuihinsa vuodesta 2004 aina tämän kuolemaan asti eli vuoteen 2012.

Mihin päätyivät asuntokauppojen myyntivoitot?

Syytteen mukaan naisen omaisuutta myytiin tämän vielä eläessä reippaasti: kaupat tehtiin 17 asunnosta tai kiinteistöstä ja kolmesta autotallista. Yhteensä rahaa jäi lähes 3,5 miljoonaa euroa, jotka epäilty on syytteen mukaan siirtänyt itselleen lukuisilla tilisiirroilla sekä käteispanoilla ja -nostoilla. Syytteessä olevalla miehellä oli tilinkäyttöoikeudet avopuolisonsa tileihin.

Lisäksi miestä syytetään siitä, että hän olisi lunastanut yhteisessä kodissa olleen, avopuolison omistaman irtaimen omaisuuden alihintaan 50 000 eurolla, kun oikea arvo on syytteen mukaan lähes 350 000 euroa.

Kuolinpesässä olisi syytteen mukaan pitänyt olla rahavaroja 3,4 miljoonaa euroa, mutta rahaa löytyi vain noin 135 000. Irtainta omaisuutta kuolinpesässä ei ollut ollenkaan, vaikka sitä olisi syytteen mukaan pitänyt olla tuon 350 000 euron edestä.

Rikoksesta epäilty mies on syytteen mukaan hankkinut itselleen kiinteistöjä, asuntoja ja veneitä sekä maksellut yhteisillä tileillä olevilla avopuolisonsa varoilla omia kulujaan.

Kavallus vai sittenkin veropetos?

Syyttäjällä on kaksi vaihtoehtoista syytettä, törkeän kavalluksen vaihtoehtona on törkeä veropetos.

Tämän näkemyksen mukaan syytetty olisikin vuosina 2004-2012 saanut avopuolisoltaan lahjoina hieman yli neljä miljoonaa euroa, mutta jättänyt ne ilmoittamatta ja siten välttänyt lahjaveroa yli 1,5 miljoonaa euroa.

Rangaistusvaatimus näistä vaihtoehtoisista teoista on sama, neljä vuotta vankeutta. Jutun käsittely käräjillä alkaa varsinaisesti maaliskuussa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme