Mainos
Mainos

Mihin Talvivaaran miljoonakorvaukset perustuvat? Asiantuntija kertoo

Kajaanissa alkoi tänään Talvivaaran ympäristörikos-oikeudenkäynti, jossa syytetyiltä vaaditaan miljoonakorvauksia valtiolle. 

Talvivaaran johtajilta vaaditaan 13 miljoonan korvauksia käräjillä. Syyttäjä vaatii neljälle Talvivaaran johtohenkilölle myös ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Syyttettyjä syytetään mm. törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Ympäristöoikeuden emeritusprofessori Vesa Majamaa kertoo MTV Uutisille, että  valtavat korvausvaatimukset perustuvat arviointiin siitä, että mitä ympäristön ennallistaminen, eli alkuperäiseen tilaan tulisi maksamaan.

Majamaan mukaan kyseessä on tietynlainen pilottioikeidenkäynti, joka on mittaluokaltaan poikkeuksellinen. Hän kommentoi, että ympäristörikoksen suuruuden todistaminen voi  perustua vain karkeaan arvioitiin.

-Jos ajatellaan korvauspuolta niin eihän sitä pysty tarkasti sanomaan, että onko se lähimainkaan oikea.

Syytetyt myöntävät pilanneensa ympäristöä, mutta viranomaisten luvalla ja heidän siitä tietäen. Majamaa ei usko, että tilanteesta voisi seurata syytteitä viranomaisille.

-Se poistaa kyllä rangaistavuuden, jos on viranomaisten luvalla toiminut,  mutta se ei poista vahingonkorvausvelvollisuutta, toteaa Majamaa.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot