Mainos
Mainos

Mikko Paatero rekisteristä vuotaneista nimistä: Vaarantaa rikostorjunnan

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan julkisuudessa esitetyt väärät tulkinnat poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä ovat vaarantaneet poliisin rikostorjuntaa.

– Tietoja syötetään järjestelmään huomattavasti aiempaa vähemmän ja ennalta ehkäisevä vihjetieto enää välity poliisin sisällä samaan tapan kuin aiemmin, Paatero sanoo.

Suomen Kuvalehti kertoi eilen, että rekisterissä on lukuisia julkisuudesta tunnettuja henkilöitä, kuten näyttelijöitä ja urheilijoita. Lehti mainitsi eilisessä jutussaan mm. entisen pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) , ex-ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) ja taiteilija Vesa-Matti Loirin nimet.

Poliisin mukaan viime aikojen uutisoinnista on saanut käsityksen, että rekisterissä olevat henkilöt mahdollisesti olisivat nimenomaisesti rikoksesta epäiltynä taikka myötävaikuttajina rikoksiin. Poliisi korostaa, että henkilötietojen tallennetut selostukset voivat sisältää rikoksen taikka sellaisen kohteeksi joutuvan asianomistajan tai mahdollisen todistajan tietoja. Jos henkilön nimi esiintyy selostusosassa tarkennuksena tapahtuneelle rikokselle, ei tarkoita, että henkilö olisi epäilty tai myötävaikuttaja rikokseen.

Suomen Kuvalehden mukaan poliisin tiedotteessa esitetty väite on virheellinen. Lehden mukaan heidän jutussaan on jo toisessa kappaleessa korostettu, että rekisterissä on myös sellaisten henkilöiden nimiä, joita ei epäillä rikoksesta.

Rekisteristä syntyi kohu keväällä 2013, kun kävi ilmi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kirjattu sinne. Kolme ihmistä sai viime syksynä syytteet rekisterin valvonnan laiminlyönnistä. He kiistävät syytteet.

Paatero on luvannut aiemmin, että rekisteri perataan läpi nimi nimeltä. 

Poliisihallitus ei poliisin mukaan voi vastata salassa pidettävän rekisterin yksittäisiin väitteisiin. Yksittäisillä henkilöillä on kuitenkin aina mahdollisuus tarkistuttaa tietosuojavaltuutetulla mahdolliset häntä koskevat virheet.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme