Mainos
Mainos

Miljoonan simpukan kuolema käräjillä – neljälle luettiin syytteet Harjavallan nikkelivuodosta

Neljälle miehelle luettiin syytteet ympäristön turmelemisesta Harjavallan vuoden 2014 nikkelivuodossa.

Harjavallassa vuonna 2014 tapahtunutta nikkelivuotoa alettiin käsitellä tiistaina Satakunnan käräjäoikeudessa. Neljää Norilsk Nickel -tehtaan esimiestehtävissä työskennellyttä miestä syytetään ympäristön turmelemisesta.

Syyttäjän mukaan Kokemäenjokeen valui noin 66 tonnia nikkeliä ja 1,2 tonnia kobolttia, minkä vuoksi suuri määrä jokivettä pilaantui. Lisäksi joesta tuhoutui noin miljoona rauhoitettua vuollejokisimpukkaa, syytteessä sanotaan.

Syyttäjä vaatii miehille sakkoja ja Norilsk Nickelille vähintään 60 000 euron yhteisösakkoa.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Syyttäjä: Vuoto havaittiin vasta 30 tunnin kuluttua

Syyttäjän mukaan syytetyt laiminlöivät velvollisuutensa valvoa ja varmistua siitä, että tuotantoon annettuja ohjeita noudatettiin. Tämän takia työntekijät eivät seuranneet riittävästi esimerkiksi raakanikkelin jäähdyttämiseen käytettyjen laitteiden painetta, syytteessä todetaan.

Henkilöstöltä jäi syyttäjän mukaan huomaamatta, että laitteen käyttöpaine kohosi ilmeisesti tukkeutumisen takia liian suureksi ja liuosta pääsi sekoittumaan jokiveteen. Varmistamatta oli jäänyt myös se, että jäähdytysveden analysointiin tarvittavien vesinäytteiden laitteet olisivat olleet toiminnassa, syytteessä sanotaan.

Myöskään hälytys vuodosta ei syyttäjän mukaan välittynyt laitoksen valvomoon. Syyttäjän mukaan vuoto havaittiin vasta 30 tunnin kuluttua.

Jutulle oli varattu käräjäoikeudessa kaksi istuntopäivää, mutta iltapäivällä oikeudesta arvioitiin, että käsittely saatetaan saada loppuun tiistain aikana.

Jokivedessä lähes 450-kertainen nikkelipitoisuus

Poliisin lisäksi nikkelivuotoa on tutkinut Varsinais-Suomen ely-keskus, jonka vuonna 2015 julkaiseman raportin mukaan simpukoita kuoli yhteensä jopa 4,5 miljoonaa kappaletta. Vuollejokisimpukan lisäksi kuoli pikkujärvisimpukoita, joiden kuolleisuus oli yli 60 prosenttia.

Päästön jälkeen joessa mitattiin enimmillään 8 800 mikrogrammaa nikkeliä litrassa, kun normaali arvo on 20 mikrogrammaa. Ely-keskuksen mukaan jokiveden nikkelipitoisuudet laskivat runsaan viikon kuluessa vahingosta.

Yhteensä tehtaalta pääsi jokeen nikkeliä 66 tonnia, kun tehtaan ympäristöluvan mukaan sitä saisi päästä vuoden aikana enintään 550 kiloa.

Nikkelipäästö ei heti aiheuttanut näkyviä kalakuolemia.

Varsinais-Suomen ely-keskus on vaatinut, että Norilsk Nickel korjaa aiheutuneet vesistö- ja luontovahingot. Asia on yhä käsittelyssä Vaasan hallinto-oikeudessa, mutta ely-keskuksen mukaan yhtiö on jo ryhtynyt vaadittuihin toimiin. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme