Mainos
Mainos

Milla, 17, kuoli itsemurhaa yrittäneen miehen takia – Perhe vaatii kovempia rangaistuksia: "Jos Milla voisi olla jonkun toisen suojelusenkeli"

Itsemurhaa yrittänyt 35-vuotias mies törmäsi helmikuussa Sastamalassa tarkoituksella mopoautoon, jonka kyydissä oli kaksi 17-vuotiasta nuorta. Nuoret kuolivat ja 35-vuotias selvisi onnettomuudesta ilman vakavia vammoja.

Miehelle luetaan keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteet kahdesta taposta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Turmassa kuoli 17-vuotias Milla ja hänen samanikäinen poikaystävänsä Eero.

Kolari tapahtui lauantai-iltana 18. helmikuuta kello 19.40 aikaan suoralla 12-tiellä Sastamalan ja Nokian rajalla. 35-vuotias mies törmäsi yllättäen päin vastaantulevaa mopoautoa. Nuoret kuolivat heti.

Milla ja Eero olivat seurustelleet viime syksystä saakka. Millan tädin Mari Kanniston mukaan nuoripari vietti paljon aikaa Millan kotona.

– Milla oli todella pidetty tyttö. Hän oli äärimmäisen sosiaalinen ja hänellä oli paljon kavereita. Millan hautajaisissa oli toista sataa kaveria paikalla, täti kertoo.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Ei keinoa hyvittää

Tytön vanhemmille esikoisen kuolema on ollut äärimmäisen raskas asia. Tädin mukaan vanhemmat ovat kuitenkin palanneet töihinsä.

– Ehkä se on heille terapiaa, kun he pääsevät pois kotoa eikä Milla ole koko ajan mielessä.

Omaiset eivät voi ymmärtää, miksi 35-vuotias mies yritti tappaa itsensä ajamalla päin toista autoa.

– Se on käsittämätön teko eikä ole mitään, mitä hän voisi tehdä hyvittääkseen menetyksemme, Kannisto sanoo.

Syytetty mies oli riidellyt perheensä kanssa ennen kohtalokasta kolaria ja hänen tarkoituksensa oli surmata itsensä ajamalla päin vastaan tulevaa autoa.

Poliisin mukaan mies ei ymmärtänyt, että vastaantulija oli mopoauto, vaan hän luuli sitä isommaksi kulkuneuvoksi.

Syytetty puhalsi teon jälkeen alkometriin lukeman 1.42 promillea. Lisäksi hän kertoi syöneensä hänelle määrättyjä lääkkeitä.

Omaiset keräävät adressiin nimiä

Millan omaiset ovat keränneet turman jälkeen adressia, jolla he tukevat Jorma Sonnisen aiemmin alulle panemaa kansalaisaloitetta rattijuoppojen rangaistusten tiukennuksista.

Sonnisen kansalaisaloite hylättiin eduskunnan lakivaliokunnassa keväällä 2015.

Millan omaiset vaativat nyt adressillaan, että Sonnisen kansalaisaloitteen synnyttämien lausumien edellyttämät toimenpiteet viedään loppuun ja lakimuutokset saatetaan voimaan.

– Haluamme vaikuttaa adressilla rangaistusten koventamiseen ja erityisesti nuorten päihteiden käytön ennaltaehkäisyyn, Kannisto kertoo.

Adressin on allekirjoittanut kuukaudessa sähköisesti lähes 42 000 ihmistä. Paperilistoille on kerätty joitakin tuhansia nimiä.

Omaiset aikovat toimittaa adressin oikeusministeriöön syksyllä.

Viimeinen tapaaminen

Millan omaiset osallistuvat myös oikeudenkäyntiin Tampereella.

– Minä olin Millan kummitäti ja Milla oli minun toiseksi nuorimman poikani kummitäti. Tapasimme aina parin kolmen viikon välein ja laitoimme viestejä viikottain. Näin Millan viimeisen kerran neljä tuntia ennen onnettomuutta kuopukseni nimiäisjuhlissa, Kannisto kertoo.

Täti oli paljon tekemisissä rakkaan kummilapsensa kanssa.

– Millan kuolema ja tämä turma on ollut äärimmäisen rankka asia meille kaikille, hän sanoo itkien.

Kummitäti toivoo, että Millan kuolemalla olisi edes se myönteinen seuraus, että rattijuoppojen rangaistuksia saataisiin kovennettua.

– Jos Milla sillä tavalla voisi olla jonkun toisen ihmisen suojelusenkeli.

Oikeuskäsittelyyn on varattu yksi päivä. Salissa kuullaan lukuisia todistajia, joista osa on paikalla kertomassa kuljettajan liikkeistä ennen törmäystä.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme