Mainos
Mainos

Millainen rangaistus Jari Sillanpäälle on luvassa? "En halua vähätellä, mutta ei tämä rikoksista vakavimpia ole"

Jari Sillanpää on saanut syytteet rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta liittyen tapaukseen, jossa hän kärähti päihtyneenä auton ratista. Mediatietojen mukaan Sillanpää oli käyttänyt metamfetamiinia.

Rikosnimikkeenä rattijuopumus kattaa myös huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamisen. Rangaistus rattijuopumuksesta on sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta. Sama rangaistusasteikko koskee myös huumausaineen käyttörikosta ja liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi rikosnimikkeiden perusteella, että Sillanpää saa oikeudessa sakkorangaistuksen.

– 30–40 päiväsakkoa on aika tavanomainen rangaistus tavallisesta rattijuopumuksesta. Käyttörikos ei sitä juuri lisää, sen vaikutus on aika vähäinen, Tolvanen arvioi.

– Ei tämä rikoksista mitenkään vakavimpia ole. En halua vähätellä, mutta rikoksista nämä ovat siellä sakkopäässä.

Kun tapaus sovitetaan sakoilla, jää oikeuden tehtäväksi sopivan päiväsakkomäärän arviointi. Alkoholilla päihtyneiden rattijuoppojen kohdalla sakkojen määrä nousee Tolvasen mukaan suhteellisen kaavamaisesti promillejen mukaan. Huumeissa asia on hieman monimutkaisempi.

– Riippuu laboratorion lausunnosta: mitä aineita on käyttänyt ja mikä on sen pitoisuus. Laboratorio arvioi aina vaikutusta. Mutta rikosnimikekin kertoo, että kyseessä on tavallinen rattijuopumus, eli sakkojuttu on, hän toteaa.

Tapaus nosti puheenaiheeksi myös kysymyksen siitä, onko huumeiden käyttö arkipäiväistynyt Suomessa.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme