Mainos
Mainos

Ministeri Lauri Tarasti natsijärjestön lakkautuksesta: Ei estä jäseniä toimimasta, mutta kieltää tunnukset

Yhdistyslain asiantuntija, ministeri Lauri Tarasti kertoo Kymmenen uutisissa, että Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kieltämisestä ei vielä juuri vaikuta sen toimintaan.

Tuomio ei näet vielä ole lainvoimainen, ja siitä voidaan esimerkiksi valittaa hovioikeuteen. Niin pitkään kun tuomio ei ole lainvoimainen, voi järjestö esimerkiksi pitää laillisia mielenosoituksia.

– Poliisihallitus voi tietenkin hakea väliaikaista toimintakieltoa, mutta sitä ei ainakaan vielä ole haettu, Tarasti arvoi mahdollisia toimia järjestön toiminnan estämiseksi.


"Tällaista toimintaa ei yhteiskunta hyväksi"

Järjestö on itse ilmoittanut marssivansa itsenäisyyspäivänä, koska se ei järjestönä järjestä marssia. Tarastin mukaan järjestön jäsenkunta voi lakkauttamisen jälkeenkin toimia muiden yhdistysten ja järjestöjen kautta haluamallaan tavalla.

– Kun päätös on lainvoimainen, ei voida enää käyttää tämän järjestön tunnuksia, se on kiellettyä, Tarasti kuvailee lakkauttamisen vaikutuksia.

Tarasti pitää päätöstä tärkeämnä, sillä se vetää rajoja sille, mikä on yhteiskunnassa sallittua ja mikä ei.

– Oikeus on päättänyt, että tällaista toimintaa ei yhteiskunta hyväksi. Yksityiskohtainen päätös, siitä käy selvästi ilmi oikeuden kanta. Tuomio on hyvin perusteltu.

Tärkeää rajanveto on hänen arvionsa mukaan siksi, että Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kaltaisia järjestöjä tulee varmaan olemaan jatkossakin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme