Mainos
Mainos

"Minulla on poliisin sydän ja juristin aivot" – Hyllytetty poliisipäällikkö Aapio muistaa uraltaan kuolemaan ja pitkiin käräjiin päättyneen piirityksen

Sisäministeriö päätti tänään pidättää Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion virantoimituksesta. Valtakunnansyyttäjä nosti häntä vastaan syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen epäillään laiminlyöneen Jari Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin valvontaa vuosina 2012-13.

Aapio, 60, on aiemmin kommentoinut, että hän ei ole syyllinen Aarnion toimien onnistumiseen. Hänen mielestään vastauksia kysymyksiin tulisi kysyä häntä ennen vastuussa olleista henkilöistä

Aapion mukaan hän toimi tehtävässään niillä tiedoilla, mitkä olivat saatavilla. Hän korostaa, että mitään ei ole asiassa pyritty hänen osaltaan piilottamaan tai salaamaan. Hän kuvaili syytettä kohtuuttoman kovaksi.

Helsingissä 3. joulukuuta vuonna 1958 syntynyt Aapio on kertonut Haaste-lehdelle uravalintansa olleen helppo, sillä hänen isänsä toimi poliisina Vantaan poliisissa. Poliisiuransa Aapio aloitti vuonna 1980 Helsingin poliisilaitoksessa passintarkastajana.

Aapiota houkutti toisaalta myös oikeustieteellinen ura, joten hän päätyi opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistoon. Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi vuonna 1986. Valmistumisensa jälkeen hän toimi syyttäjänä Vantaalla sekä Uudenmaan läänin lääninsyyttäjänä. Arvoltaan hän on varatuomari.

Aapio kuvaili itseään vuonna 2008 Haaste-lehdessä eräänlaiseksi poliisin ja juristin hybridiksi.

– Olen joskus sanonut, että minulla on poliisin sydän ja juristin aivot. Juristin tehtävä on jäsentää ja poliisin tietää intuitiolla, minne pitää mennä, hän sanoi.

Suosikkikirjakseen hän kertoo Brynolf Honkasalon teoksen Rikosoikeuden yleiset opit. 

Naimisissa olevalla Aapiolla on Lakimiesuutisten mukaan kaksi täysi-ikäistä tytärtä ja yksi lapsenlapsi.

Piiritys jäi mieleen

Pitkältä uralta mieleen hänelle on Lakimiesuutisten mukaan jäänyt erityisesti vuoden 1994 Kirkko­nummen Hirsalassa tapahtunut piiritys­tilanne. Tapaus päättyi 27-vuotiaan­ miehen kuolemaan tämän tultua poliisin ampumaksi.

Aapio oli operaation yleisjohtaja, ja osallistui poliisin aseenkäytön ja tilanteeseen johtaneiden tapahtumien arviointiin. Lopulta Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi poliisien toimineen vaikeassa tilanteessa oikein.

– Hirsalan kaltaisissa tilanteissa asiat kehittyvät nopeasti. Niissä poliisi ei voi siirtää töitään seuraavalle päivälle, hän kuvaili tapausta Lakimiesuutisille vuonna 2014. 

Piiritystilanteen jälkiselvittelyitä tehnyt keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren muisteli Rikospaikassa Aapionkin mieleen jäänyttä piiritystilannetta. Tilanteessa aseistautunut mies muun muassa ampui kohti poliisia, osui taivaalla lentäneeseen helikopteriin ja lopulta tuli ammutuksi poistuessaan sytyttämästään talosta.

 Helsingin poliisilaitoksen johtoon 2014

Aapio valittiin Helsingin poliisilaitoksen päälliköksi vuonna 2014 ja virkakauden on ollut määrä jatkua vuoteen 2021 asti. Tätä ennen hän toimi Helsingin apulaispoliisipäällikkönä ja poliisipäällikkönä Päijät-Hämeen sekä Lahden, Hyvinkään ja Hämeenlinnan poliisilaitoksissa.

Helsingin poliisilaitoksen päälliköksi valitsemisen aluksi hän järjesteli kaupungin rikostutkintaa uusiksi.

Hän on työskennellyt aiemmin notaarina, nimismiehenä ja poliisitarkastajana.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lähteet: Lakimiesuutiset, Haaste​​​​​​​

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme