Mainos
Mainos

Miten tämä on mahdollista? Opetusviraston huijausvyyhti paisuu – jopa 9 miljoonan euron arvosta hankintoja

Helsingin kaupungin opetusviraston laitetilauksiin liittyvä korruptiotutkinta on loppusuoralla, kertoo poliisi.

Tutkinnan kohteena olevien laitetoimitusten määrä on lähes 9 miljoonaa euroa. Esitutkinta on kohdistunut vuosien 2006 - 2016 laitetilauksiin ja pääasiassa kolmeen eri laitetoimittajaan, jotka eivät ole olleet tilaushetkellä Helsingin kaupungin sopimustoimittajia. Laitetilaukset ovat koskeneet tietokoneita, puhelimia ja muita tietoteknisiä laitteita sekä viihde-elektroniikkaa.

– Pääepäiltynä on silloinen opetusviraston tietohallintopäällikkö, joka on esitutkinnan perusteella tehnyt, hyväksynyt ja vastaanottanut laitetilaukset. Suurin osa laitteista on myyty eteenpäin. Osa rikoshyödystä ja rikoksella viedyistä laitteista on saatu takaisin, kertoo tutkintaa johtava rikostarkastaja Urpo Mäkelä.

Esitutkinnan aikana on kuulusteltu useita henkilöitä rikoksesta epäiltynä ja kolme heistä on ollut vangittuna. Myös laitetoimittajia on kuulusteltu rikoksesta epäillyn asemassa, koska laitetilaukset ja toimitustavat ovat olleet epätavallisia. Esitutkinnassa on myös selvinnyt, että opetusviraston henkilökunnalla on ollut laitteita omassa käytössään.

– Esitutkinnan yhteydessä on lisäksi selvitetty Helsingin kaupungin opetusviraston virkamiehiin kohdistuvia virkarikosepäilyjä sekä opetusviraston työntekijöihin kohdistuvia kavallus- ja petosepäilyjä, Mäkelä kertoo.

Esitutkinta pyritään saamaan loppulausunnolle huhtikuun aikana, jonka jälkeen juttu siirtyy syyteharkintaan.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot