Mainos
Mainos

Mökki kannattaa tyhjentää kesän päätteeksi arvotavarasta – muuten sen voi tehdä varas

Kesän viimeisten mökkiviikonloppujen aikana kausiasunto kannattaa valmistella talviteloille myös murtovarkaiden varalta. Varkaita on liikkeellä vuoden ympäri mutta vähiten sydäntalvella.

Vaarassa on etenkin omaisuus, joka on helppo vaihtaa rahaksi.

– Harva varastaa itselleen, toteaa rikosylikomisario Kalle Toivanen Itä-Suomen poliisista.

Esimerkiksi Suomen suosikkimökkimaakuntiin kuuluvassa Etelä-Savossa mökkimurtoja tehtiin tammi-kesäkuussa 57, kun viime vuoden vastaavaan aikaan niitä tehtiin 79, Toivanen sanoo.

Vuoden alkupuoliskolla pudotusta on myös valtakunnallisesti ollut viime vuodesta noin neljännes.

Perämoottorit ja elektroniikka suosittua

Mökkimurtautujien perinteisiin suosikkeihin lukeutuvat esimerkiksi perämoottorit, työkalut ja erilainen elektroniikka. 

Arvoesineet kannattaa kiikuttaa mökiltä kauden päätteeksi pois. Mökille jäävän omaisuuden poliisi kehottaa valokuvaamaan. Esimerkiksi veneen perämoottorista kannattaa ottaa talteen valmistenumero, merkki ja malli.

Mökeillä ovat yleistyneet paitsi älypuhelimella etäältä käytettävät hälytysjärjestelmät myös omaisuuden suojaksi hankitut riistakamerat.

Finanssialan Keskusliitosta muistutetaan, että järjestelmiä voi kytkeä hälyttämään monenlaisista poikkeamista, kuten vesivahingoista ja sähkökatkoista.

Poliisi muistuttaa myös naapuriavun merkityksestä varkauksien estämisessä. Naapuri voi ilmoittaa, jos mökin liepeillä näkyy vierasta liikehdintää.

Murtovarkaita voi yrittää karkottaa myös naamioimalla mökkiä asutun näköiseksi tai parantamalla pihapiirin valaistusta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme