Mainos

Mökkivarkaalle kelpaa kaikki, mikä muuntuu rahaksi

Mökkimurrot ovat lisääntyneet Suomessa. Viime vuonna vapaa-ajanasuntoihin tehtiin yli 20 prosenttia enemmän murtoja kuin edellisvuonna.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna yhteensä 1800 vapaa-ajanasuntoon tehtyä murtoa. Mielenkiintoista on se, että samaan aikaan asuntoihin tehdyt murrot ovat vähentyneet.

Poliisin tietoon tulleet varkaudet vapaa-ajanasunnoilla:

Vuosi 2012, koko maa:

- 1479 varkautta

Vuosi 2013, koko maa:

- 1794 varkautta

Vuosi 2014, tammi-maaliskuu:

- 424 varkautta

(Lähde: Tilastokeskus)

Rikosylikonstaapeli Markku Salmi Lounais-Suomen poliisista uskoo, että mökkimurtojen määrän kasvulle on useita syitä. 

– Nykyään kesämökit ovat usein ympärivuotisessa käytössä ja lämpimiä myös talvisaikaan, jolloin niiden varustelutasokin on hyvä. Mökeillä saatetaan kuitenkin käydä suhteellisen harvoin, jolloin ne ovat helppoja kohteita varkaille. Myös vähälumiset talvet lisäävät mökkimurtoja, koska silloin mökeille kulkeminen on helppoa ja jälkiä jää vähemmän, Salmi sanoo.

– Varkaiden välillä toimii myös puskaradio, joka saattaa lisätä varkauksia jollakin alueella. Uskotaan vaikka, että kiinni jäämisen riski on tietyllä alueella tiettyyn aikaan pienempi, pohtii rikosylikomisario Jorma Alvila Itä-Suomen poliisista.

Varkauksien määrät vapaa-ajanasunnoilla vuonna 2012 ja vuonna 2013 alueittain:

Uudenmaan maakunta: 96, 164

Varsinais-Suomen maakunta: 102, 237   

Satakunnan maakunta: 85, 81

Kanta-Hämeen maakunta: 81, 66

Pirkanmaan maakunta: 109, 193

Päijät-Hämeen maakunta: 105, 86

Kymenlaakson maakunta: 63, 58

Etelä-Karjalan maakunta: 44, 42

Etelä-Savon maakunta: 190, 116

Pohjois-Savon maakunta: 101, 118

Pohjois-Karjalan maakunta: 90, 84

Keski-Suomen maakunta: 135, 132

Etelä-Pohjanmaan maakunta: 38, 55

Pohjanmaan maakunta: 37, 73

Keski-Pohjanmaan maakunta: 8, 15

Pohjois-Pohjanmaan maakunta: 107, 140

Kainuun maakunta: 47, 30

Lapin maakunta: 38, 93

Ahvenanmaa: 2, 6

(Lähde: Tilastokeskus)

 Alvilan mukaan Itä-Suomessa mökeille murtautuu tyypillisesti henkilö, jolla on markkinointikanavia tavaroille, joita mökeiltä löytyy. Varkailla on lukuisia erilaisia profiileja. Salmi on samaa mieltä. 

– Baltian maista tulee yleensä rikollisliigoja, jotka ovat kiinnostuneita veneiden perämoottoreista. Sitten on yksittäisiä suomalaisia, jotka vievät kaikkea mökeltä löytyvää arvotavaraa. Joukossa on myös sellaisia, jotka eivät varsinaisesti vie mökeiltä mitään, mutta saattavat asustella niissä pitkiäkin aikoja ja juoda talosta löytynyttä alkoholia, Salmi kuvailee.

Mökeiltä viedään kaikkea mahdollista tavaraa, jolla on käyttöarvoa tai jota saa muutettua rahaksi.

Yleisimmin mökeiltä jää varkaiden käsiin moottorisahoja ja muita pienkoneita, televisioita ja muuta pienelektroniikkaa. Ihmiset säilyttävät tavaroitaan harmillisen usein paikoissa, joihin on helppo murtautua tai jopa paikoissa, jonne on hyvä näkyvyys, esimerkiksi ikkunasta.

 

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot