Mainos

Moottoripyöräpoliisi: Puukon pudottamiskäskyistä kolmanteen laukaukseen kului 5 sekuntia

Nelostiellä puukkomiestä ampunut Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli kertoi esitutkinnassa, että tilanne puukon pudottamiskäskyistä kolmanteen laukaukseen kesti noin viisi sekuntia.

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi jätti poliisia vastaan syytteen nostamatta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisi on toiminut tilanteessa hätävarjelussa.

Moottoripyöräpoliisia epäiltiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta liittyen Nelostien tapahtumiin Orimattilassa viime vuoden lokakuussa. Poliisi ampui kolme laukausta naista puukottamassa olleeseen mieheen, minkä seurauksena mies kuoli.

Julkiseksi tulleesta syyttämättäjättämispäätöksestä käy ilmi tapahtumien tarkempi kulku. 

Käskytti useaan kertaan

Moottoripyöräpoliisi oli kertonut havainneensa ulosajopaikalla naisen makaamassa maassa ja puukkoa kädessään pitävän miehen hänen vieressään. Poliisi oli ottanut esille virka-aseensa ja useaan kertaan käskenyt miestä pudottamaan puukon.

Mies oli aloittanut naiseen kohdistuvan ruumiillisen väkivallan puukolla. Poliisi oli ampunut häntä jalkaan, mutta mies oli jatkanut puukolla lyömistä naisen kasvojen ja kaulan alueelle.

Mies oli myös laskeutunut polvilleen ja poliisi oli ampunut häntä toisen kerran tähdäten muualle kuin keskivartaloon. Koska mies oli yhä jatkanut puukolla lyömistä kahdesta osumasta huolimatta, poliisi oli ampunut häntä kolmannen kerran tähdäten ja osuen nyt keskivartaloon. Tällöin mies oli kaatunut maahan.

Tilanne puukon pudottamiskäskyistä kolmanteen laukaukseen oli kestänyt poliisin arvion mukaan noin viisi sekuntia.

Uhri antoi kaksi kertomusta

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan puukotuksen uhrina ollut nainen on antanut asiassa kaksi kertomusta, jotka poikkeavat tapahtumien osalta jonkin verran toisistaan.

Ensin annettu kertomus vastaa poliisin kertomusta ja jälkimmäisen kertomuksen mukaan poliisi ampui laukaukset vedettyään ampujan sivuun tilanteesta.

Molempien kertomusten mukaan ampuja oli suunnannut voimakasta ruumiillista väkivaltaa uhriin ja poliisin väliintulo oli pelastanut uhrin hengen.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisi on ampunut tekijää kolmesti: oikeaan reiteen, oikeaan lonkkaan ja vasempaan kylkeen. Vasta kylkeen osuneen laukauksen jälkeen tekijä on lopettanut uhriin kohdistetun ruumiillisen väkivallan.

 – xxx on kuollut edellämainitun rintakehään osuneen ampumavamman seurauksena ja kuolemaan on myötävaikuttanut hänen käyttämänsä huumausaine, joka on lisännyt kuoleman todennäköisyyttä. Ampumavamma yksinään ei selitä kuolemaa, syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan.

Myös todistajana kuullun miehen kertomus tukee syyttäjän mukaan poliisin kertomusta. Todistaja oli kertonut poliisin käskeneen laukausten välissä miestä pudottamaan puukon.

Lääkärinlausunnon mukaan uhri oli saanut useita puukoniskemiä pään, ylävartalon sekä oikean käden alueelle. Hengenvaarallisin vamma on ollut yläselässä.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot