Mainos
Mainos

MTV:n Sipilä: Somalian rahansiirtojen suhde on hämmentävä

MTV:n rikostoimituksen päällikköä Jarkko Sipilää hämmentää Somalian laillisten ja laittomaksi epäiltyjen rahansiirtojen suhde.

– Jokaista terrorismin rahoitusjutussa laittomaksi epäiltyä satasta kohti Suomesta lähtee Somaliaan puoli miljoonaa laillista euroa, Sipilä kirjoittaa Elinkautinen-blogissaan.

Suomesta lähtee joka kuukausi noin 600 000 euroa Somaliaan, kertoi Helsingin Sanomat vuosi sitten (HS 13.8.2013). Vuodessa hawala-välittäjien kautta kulkee siis yli 7 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi terrorismin rahoitusjutussa nostetuista syytteistä. Tapauksessa on kyse ”muutamista tuhansista euroista” ja siis kolme vuoden aikana.

Somaliaan on siirretty siten ehkä noin satanen kuussa -- riippuen tietysti siitä miten vksv määrittelee tuon ”muutaman tuhannen”. Neljällä syytetyllä jaettuna se tekee reilu parikymppiä per kuukausi.

Näiden lukujen perusteella on laskettavissa tai ainakin arvioitavissa, että rikollista rahaa -- jos se sellaiseksi tässä rahoitusjutussa osoittautuu -- on ehkä noin 0,02 % kaikista Suomesta Somaliaan matkaavista euroista. Muita juttuja ei ole paljastunut.

Jokaista rikolliseksi epäiltyä euroa kohti on siis viisituhatta laillista. Satanen laitonta, noin puoli miljoonaa laillista.

Suhde tuntuu vaikealta uskoa.

Lue koko blogikirjoitus täältä. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme