Mainos

Pääepäilty ja kolme muuta vangittiin Turun terrori-iskusta – yksi vapautettiin kokonaan epäilyistä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tänään Turun puukotuksien pääepäillyn Abderrahman Mechkahin sekä kolme muuta henkilöä epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä.

Neljäs epäilty päästettiin vapaaksi, ja poliisi kertoi myöhemmin luopuneensa hänen kohdallaan kokonaan rikosepäilyistä.

Puukottaja Mechkah vangittiin todennäköisin syin.

Myös toinen henkilö vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. 

Kaksi muuta, 18- ja 28-vuotiaat miehet, vangittiin syytä epäillä -perusteella.

Epäillyistä viides, 24-vuotias mies, vapautettiin tänään tutkinnanjohtajan päätöksellä. Hänen vangitsemiskäsittelynsä on peruttu. Myöhemmin päivällä KRP tviittasi, että rikosepäily on yhä voimassa, mutta iltapäivällä rikoskomisario Olli Töyräs sanoi, että epäilyistä on luovuttu.

Toisen epäillyn asianajajansa ei avannut MTV Uutisille sitä, miten poliisi epäilee miehen olevan osallinen puukotuksiin.

Oikeus määräsi salaiseksi myös kolmannen miehen vangitsemisoikeudenkäynnin, joka vangittiin syytä epäillä -perusteella.

Myös neljäs mies vangittiin syytä epäillä -perusteella. Miesten vangitsemista tulee käsitellä uudestaan viimeistään viikon kuluttua.

Kiistäneet osallisuutensa

Todennäköisin syin -nimike tarkoittaa, että poliisi arvioi epäilyn olevan todennäköisemmin oikea kuin väärä. Syytä epäillä -nimike tarkoittaa, että rikosepäily näyttää vakuuttavalta, mutta asioista tarvitaan lisää näyttöä.

Kaikki neljä pääepäiltyä lukuun ottamatta ovat poliisin mukaan kiistäneet osallisuutensa.

Lisäksi juttuun epäillään liittyvän poliisin mukaan kuudeskin mies, joka on etsintäkuulutettu. Poliisin mukaan kuudennen epäillyn kiinni saamiseksi tehdään kansainvälistä yhteistyötä.

Poliisi selvittää epäiltyjen keskinäistä yhteydenpitoa

Rikoskomisario Olli Töyräs sanoi pakkokeinoistuntopäivän päätteeksi medialle, että poliisi on kiinnostunut erityisesti vangitun nelikon arjesta ja yhteydenpidosta tämän vuoden ajalta.

– Heidän keskinäistä yhteydenpitoaan ennen tekoa, teon aikana, kuluneen vuoden aikana selvitellään. En ota kantaa mitä se tarkoittaa käytännössä, mutta heidän arkeaan, heidän elämäänsä keskinäisesti ja Suomessa ylipäänsä ja Suomen rajojen ulkopuolella, sähköisesti, ihan mitä tahansa.

Poliisi ei ota kantaa siihen, millaista yhteydenpitoa nelikolla tiedetään olleen ja miten pitkään se on kestänyt.

– En sano sitä, että heidän yhteydenpitonsa on kestänyt pidempään mutta sitä selvitellään. Miten he tuntevat toisensa ja onko heillä yhteyksiä.

Kolmea vangituista epäillään osallisuudesta. Töyrään mukaan tämä tarkoittaa mahdollisesti neuvoja, ajatuksia, kehotuksia tekoon.

– Tiedetään, että yksi henkilö on syyllistynyt väkivallantekoon. Hän on itse sen myöntänyt, hän on myöntänyt nämä kaksi henkirikosta. Mutta mitä sitä ennen on tapahtunut? Mistä hän on saanut pontimensa, motiivinsa, ajatuksensa? Se on tutkinnan alla.

Yksi epäillyistä on Töyrään mukaan nyt kokonaan vapautettu rikosepäilyistä.

– Hänen kohdallaan tehtiin harkinta siitä, että poliisilla ei tällä haavaa ole syytä epäillä häntä tästä rikoksesta. Hänet on vapautettu.

Myös viides iskuun osallisuudesta epäilty on etsintäkuulutettu. Hän on ollut Suomessa aiemmin, ja hänestä pyörii tällä hetkellä etsintäkuulutus viranomaisverkossa.

*Juttua päivitetään käsittelyjen edetessä.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot