Mainos
Mainos

Muhoksen perhekotisurmasta syytetyt kaksi nuorta miestä tuomittiin vuosien vankeuteen

Kaksi nuorta miestä sai torstaina vankeustuomion Muhoksen perhekotisurmasta. 

Toisen tuomio on 12 vuotta vankeutta nuorena henkilönä tehdyistä murhasta ja törkeästä ryöstöstä. Toinen sai 8 vuotta 4 kuukautta nuorena henkilönä tehdyistä taposta ja törkeästä ryöstöstä.  

Oulun käräjäoikeus totesi jo aiemmin, että 17-vuotiaat nuorukaiset surmasivat perhekodin ohjaajana työskennelleen miehen viime heinäkuussa. Mielentilatutkimuksen mukaan he olivat tekohetkellä täydessä ymmärryksessä. 

Oikeuden mukaan nuoret olivat suunnitelleet auton avainten anastamista ja pakoa perhekodista ainakin edellisestä päivästä lähtien. Tapahtumasta keskusteltiin ja viestiteltiin viestilapuilla. Oikeuden mukaan ohjaajan tappaminen ei ollut suoranainen tavoite, mutta hänen kuolemansa mahdollisuuteen suhtauduttiin välinpitämättömästi ja hyväksyvästi.

Sinnikäs väkivalta toi murhatuomion

Syytteen mukaan murhasta tuomittu nuori hyökkäsi takaapäin olohuoneen sohvalla istuneen ohjaajan kimppuun. Ohjaaja pääsi otteesta irti ja talutti nuoren huoneeseensa, jolloin toinen nuorista löi häntä imurinputkella. Ohjaajaa myös muun muassa kuristettiin johdolla, lyötiin ja potkittiin päähän.

Nuorukaiset myönsivät osan teonkuvauksesta, mutta kiistivät henkirikoksen. 

Käräjäoikeus katsoo, ettei henkirikosta tehty vakaasti harkiten. Toisen nuoren tuomio tuli murhasta, koska oikeus katsoi teon hänen osaltaan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla tehdyksi. 

Murhasta tuomittu oli oikeuden mukaan jatkanut väkivaltaa sinnikkäästi vielä silloinkin, kun se oli pakotavoitteen kannalta selvästi tarpeetonta.  

Tuomitut määrättiin maksamaan kärsimyskorvauksia ja muita kuluja uhrin vaimolle ja kahdelle aikuiselle lapselle. Vaimolle kärsimyskorvauksia määrättiin maksettavaksi 12 000 euroa ja lapsille 8000–10 000 euroa. 

Taposta tuomittu sai tuomion myös törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta nuorena henkilönä ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta nuorena henkilönä. 

STT ei julkaise tuomittujen nimiä näiden nuoren iän takia.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme