Mainos
Mainos

MV-lehden Ilja Janitskin kertoo vapautuneensa kolmen päivän kuulusteluista Espanjassa

MV-julkaisun päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin ilmoittaa Facebookissa, että on päässyt vapaaksi. Hän kertoo olevansa Espanjan Madridissa ja olleensa kolmen päivän ajan poliisin hallussa kuulustelujen takia.

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Janitskinin vangittavaksi poissaolevana. Hänestä on tehty myös eurooppalainen pidätysmääräys. Janitskinin mukaan Espanjan poliisi päästi hänet vapaaksi kolmen päivän kuulustelujen ja n niitä seuranneen oikeudenkäynnin jälkeen.

Janitskinin suomalainen asianajaja Matti Nurmela vahvistaa MTV:lle, että oikeus on vapauttanut Janitskinin Espanjassa poliisin huostasta, eikä tätä tulla luovuttamaan Suomeen.

Suomen poliisin on siis matkustettava Espanjaan kuulustelemaan Janitskinia tai kuulusteltava tätä videoyhteyden välityksellä.

Janitskinia epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.

Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi juuri Espanjasta.

Asianajaja: Janitskinin asia käsiteltiin vartissa Madridissa

Madridilainen oikeusistuin piti Ilja Janitskinin asiasta lyhyen, noin 15 minuuttia kestäneen käsittelyn, minkä jälkeen hänet vapautettiin, kertoo asianajaja Matti Nurmela. 

Nurmela sanoi illalla, ettei tiedä oikeuden päätöksen yksityiskohtia.   

– En ole nähnyt päätöstä edes espanjankielisenä, joten en tiedä muuta kuin Janitskinin oman viestin. 

Nurmelan mukaan Janitskinin viestissä perusteltiin, että ihmistä ei oikein tämmöisessä tilanteessa nettikirjoitusten perusteella pidä määrätä vapautensa menettäneeksi, vaan asia pitää selvittää viranomaisten kanssa muulla tavalla kuin vangittuna. 

Asiaa on Espanjassa hoitanut paikallinen lakimies. Nurmela kertoo olleensa Janitskiniin yhteydessä myös suoraan. 

Nurmelan mukaan seuraavaksi suomalaisviranomaiset yrittävät hoitaa Janitskinin kuulemisen muilla keinoilla kuin vangitsemalla. 

– Voidaan mennä Espanjaan, voidaan käyttää videoita, voidaan käyttää sähköposteja. On eri tapoja, mitkä on esitetty vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi tässä tilanteessa.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme