Mainos

Myrkkyhoitajalle elinkautinen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 60-vuotiaan perushoitajan elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Lisäksi hänet tuomittiin useista törkeistä pahoinpitelyistä, varkauksista sekä huumausainerikoksista.

Oikeus määräsi hoitajan maksamaan kärsimyskorvauksia liki 80 000.

Käräjäoikeus totesi jo aiemmin Aino Kerttu Annikki Nykoppin-Kosken syylliseksi iäkkäiden potilaidensa surmiin. Mielentilatutkimuksessa nainen todettiin syyntakeiseksi.

Uhrit valittivat hoidosta

Teot ajoittuivat vuosille 2004-2009. Hoitaja keräsi kotiinsa valtavan varaston keskushermostoa lamauttavia lääkkeitä, joilla hän myrkytti iäkkäitä potilaitaan sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja yksityiskodeissa.

Oikeudenkäynnissä ei tullut ilmi mitään yhtä selkeää motiivia teoille.

Käräjäoikeuden mukaan murhia selittää muun muassa se, että Nykopp-Koskella on ollut epätavallinen kiinnostus lääkkeisiin ja hoidettaviensa lääkehoitoon. Muutamat uhrit olivat valittaneet Nykopp-Kosken hoidosta.

"Persoonallisuushäiriö selittää tekoihin päätymistä"

Mielentilatutkimuksen mukaan hänellä ei ollut mielisairauden asteista psyykkistä sairautta, mutta hänen persoonallisuutensa todettiin kuitenkin häiriintyneeksi.

Persoonallisuushäiriöön liittyy runsaasti psykopatialle tunnusomaisia ihmissuhteiden ja tunne-elämän alueella ilmeneviä persoonallisuuden ja käyttäytymisen piirteitä. Mielentilatutkimuksen mukaan hän on huomattavan kyvykäs manipuloimaan muita ihmisiä näennäisen ystävällisellä ja miellyttävällä käyttäytymisellään. Hän on pystynyt antamaan näin valheellisen, empaattisen, luotettavan ja kyvykkään kuvan itsestään.

"Vaikka mitään selvää motiivia syytteen alaisille teoille ei ole tutkimuksessa löydetty, on tutkittavan persoonallisuushäiriö todettu sen kaltaiseksi, että sen voidaan ajatella selittävän hänen päätymistään syytteen alaisiin tekoihin," oikeus perusteli tuomiotaan.

Henkirikosten sarja alkoi selvitä keväällä 2009, kun sairaalaan joutunut iäkäs rouva kertoi poliisille, että hoitaja oli yrittänyt myrkyttää hänet jugurttiin sekoitetulla aineella.

Katso Jarkko Sipilän juttu

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot