Mainos
Mainos

Mystinen "jihadistivideo" johti kotietsintään Kirkkonummella

Länsi-Uudenmaan poliisi on tänään perehtynyt videopalvelu Periscopeen tehtyyn erikoiseen livelähetykseen, jossa taistelijaksi pukeutunut mies esittelee yleisölleen muun muassa singolta, rynnäkkökivääriltä ja käsikranaatilta näyttäviä esineitä.

Reilu vuorokausi sitten Kirkkonummella kuvatussa lähetyksessä mies kertoo myös valmistautuvansa sotaan samalla, kun taustalla esitetään islamististen ryhmien värväysvideoita. Mies on pukeutunut kommandopipoon, vihreään otsaliinaan ja maastovaatteisiin.

Puhuessaan mies käyttää sekaisin arabiankielisiä tervehdyksiä, sujuvaa suomea, murteellista suomea ja suomalaisella aksentilla puhuttua englantia.

- When I were in Syria, I got shot, mies sanoo lähetyksessä ja näyttää reikää kovitetussa luotiliivissä. 

Seuraavassa hetkessä hän vaihtaa suomeen.

- Jos tulee 200 katsojaa, niin mä poltan EU-lipun, mies vakuuttaa.

Yli puoli tuntia kestävä lähetys säikäytti osan katsojista siinä määrin, että video ilmiannettiin poliisille. Aluksi Länsi-Uudenmaan poliisi tutki asiaa epäiltynä ampuma-aserikoksena, mutta nyt näyttää siltä, ettei asiaan liity välttämättä ainuttakaan rikosta.

Miestä ei vielä tavoitettu

Poliisin selvitysten aikana on selvinnyt, että kyse on kantasuomalaisesta miehestä, joka jostain syystä on värjännyt kasvonsa todellista tummemmiksi. Tämän huomaa videolla muun muassa siitä, että miehen ranteet ovat huomattavasti kasvoja vaaleammat.

Poliisi ei ole tavoittanut miestä, joten on täysin hämärän peitossa, mikä miehen motiivi lähetyksen tekoon on mahdollisesti ollut. Sen sijaan poliisi on tehnyt miehen asuntoon kotietsinnän, jonka perusteella rikosepäilyistä on voitu ainakin toistaiseksi luopua.

- Olemme löytäneet kaikki esillä olleet aseet ja varmistuneet siitä, että kyseessä ovat leikkiaseet, kertoo rikosylikonstaapeli Hannu Kangas Kirkkonummen poliisista.

Tapaus otettiin poliisissa kuitenkin vakavasti: esimerkiksi keskusrikospoliisi oli tutkinnassa tukena. Kankaan mukaan tapaus ei ole vielä aivan loppuun käsitelty, vaan poliisi haluaa vielä kuulla miestä asiassa.

- Sen jälkeen varmaan tiedämme, täyttyvätkö tässä mitkään rikoksen tunnusmerkit. Maailmassa on paljon asioita, jotka ovat rikosten sijaan ennemminkin huonoa käytöstä, Kangas sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme