Mainos
Mainos

Näin Jari Aarnion muisti pätki kuulusteluissa

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio muisti tapahtumia huonosti kuulusteluissaan. Hän käytti vastauksissa usein sanontoja ”en muista” tai ”en osaa sanoa” tai "en tiedä".

Tiistaina julkiseksi tulleessa vajaan 6000-sivun Trevoc-aineistossa on Jari Aarnion kuulusteluja noin 380 sivua. Nämä sisältävät myös pitkiä lainauksia muiden epäiltyjen kertomuksista ja tekstiviesti-otteita.

MTV Uutiset kävi pöytäkirjan kuulustelut läpi.

Vastauksissaan Aarnio käytti sanontaa ”en muista” noin parisataa kertaa ja lisäksi ”en osaa sanoa” -vastausta saman verran.

”En tiedä” -sanontoja oli hänen vastauksissaan niin ikään hieman yli kaksisataa.

”En halua vastata” -vastauksia oli vain kymmenkunta. ja "en pysty sanomaan” -vastauksia oli puolenkymmentä.

Kuulustelut antavat vaikutelman, ettei Aarnio oikein muista tai sitten hän ei halua vastata kysymyksiin Trevocin omistuksesta, muttei etenkään rahankäytöstään.

Miltä kuulustelut näyttävät?

Alle on koottu muutama esimerkki Jari Aarnion vastauksista. Toki on syytä huomioida, ettei kenelläkään rikoksesta epäillyllä ole mitään velvollisuutta vastata kysymyksiin.

Vastauksia lukiessa kannattaa pitää mielessä myös Aarnion kokema tilanne. Puolustuksen kirjelmän mukaan Aarnion mielestä kyse on ollut keskusrikospoliisin ajojahdista. 

Tällaiset seikat ovat varmasti vaikuttaneet.

Toki on myös mahdollista, että lukuisten puhelimien ja tuhansien tekstiviestien mies ei vain muista tai osaa yhdistää yksittäisiä viestejä.

Mutta näin Aarnio vastasi kuulusteluissa perheensä rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Jari Aarnion Trevoc-haaraan liittyvät kuulustelut alkoivat marraskuussa 2013 ja jatkuivat toukokuuhun 2014. Samoja asioita tivattiin useaan otteeseen kuten poliisin kuulustelutaktiikkaan kuuluu.

Raha kiinnosti jatkuvasti tutkijoita. Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto on kertonut, että nimenomaan Aarnion rahankäytön epäselvyydet johtivat tutkinnan loppusyksystä 2013 Trevocista epäiltyihin huumerikoksiin. Tutkijoita kiinnosti Aarnion käteinen.

Tiistaina julkiseksi tulleen esitutkinnan mukaan Aarnio käytti 2009-2013 yli 450000 euroa käteistä, jonka alkuperä oli esitutkinnan mukaan epäselvä. 

Esitutkinnan mukaan on syytä epäillä, että käteinen raha on hankittu laittomasti.

Vaikka epäilyt liittyivät nimenomaan käteiseen, niin Aarnion tilitiedot - ja käteispanot - olivat tietysti tutkijoiden käytössä.

Tutkinnan mukaan Aarnio käytti epäselvät käteisrahat henkilökohtaisiin menoihin ja hankintoihin, muun muassa omakotitalon rakentamiseen. Hän lainasi rahaa eri henkilöille ja hankki ajoneuvoja.

Aarnion omakotityömaan rahankäytöstä kysyttiin useasti, kuten tässä alla.

Trevoc-haaran esitutkinnassa todetaan, että Aarnion varallisuus ei ole merkittävästi kertynyt Trevocista vaan pikemminkin epäillyistä törkeistä huumerikoksista. Tätä ei tarkemmin tässä esitutkinnassa avata vaan siinä todetaan, että varallisuuden kertymistä on selvitetty tarkemmin tässä vielä salaisessa huumepöytäkirjassa.

Huumejutusta ei ole vielä toistaiseksi nostettu syytteitä. 

Aineistoa julkikseksi

Jari Aarnion oikeudenkäynti alkoi tiistaina seurantalaiteyhtiö Trevocin valmisteluistunnolla. Sen myötä tuli julkiseksi noin 6000 sivua esitutkinta-aineistoa.

Trevoc on vain yksi haara mammuttimaisessa jutusssa, jota puidaan Helsingin käräjäoikeudessa näillä näkymin koko vuosi 2015. Vakavimmat epäilyt liittyvät satojen hasiskilojen salakuljetuksiin.

Aarnio ja muut syytetyt ovat kiistäneet kaikki rikosepäilyt.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme