Mainos
Mainos

Näin Kontiolahden epäilty sarjahukuttaja toimi: "Houkutteli humaltuneita souturetkelle ja kaatoi veneen"

Sarjahukuttamisista epäillylle 51-vuotiaalle kontiolahtelaiselle miehelle on luettu ankarat syytteet Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa alkaneessa poikkeuksellisessa henkirikosoikeudenkäynnissä.

Syyttäjä vaatii miehelle tuomiota kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2007–2014 samassa vesistössä Viinijärvellä lähellä syytetyn mökkiä.

Sekä syytetty ja uhrit ovat samaa kaveripiiriä. 

Mies sai syytteet myös alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä. Hän kiistää rikokset.

Poliisi alkoi tutkia tapauksia henkirikoksina kesällä 2015, kun toistuvat hukkumiset veneretkillä herättivät epäilyt ja tapauksiin liittyen tuli uusia tietoja. 

Ensimmäiset tapaukset 2007

Ensimmäiset tapon yritykset (3) sattuivat Liperissä syyskuussa 2007. Henkirikoksen yritykset kohdistuivat kahteen naiseen ja yhteen mieheen.

Syytetyn kesämökillä vieraana ollut seurue oli miehen vaatimuksesta lähtenyt veneilemään vanhalla, neljälle henkilölle tarkoitetulla soutuveneellä Viinijärvelle. 

Syytettyä lukuun ottamatta muut olivat voimakkaasti päihtyneitä, eikä kenelläkään ollut pelastusliivejä. Osalla oli puutteellinen uimataito ja yhden jalka oli kipsissä. 

Syyttäjän mukaan syytetty oli seisomaan nousten ja keikuttamalla kaatanut soutuveneen, jolloin kaikki olivat joutuneet veden varaan.

Syytetty oli lähtenyt uimaan rantaan toisen seurueen jäsenen kanssa. Muut olivat jääneet veneen lähistölle ja pelastuneet vain sivullisten avun ansiosta.

Mies hukkui rantaveteen 2010

Toisessa tapauksessa miestä syytetään taposta Polvijärvellä heinäkuussa 2010, kun uhri hukkui syytetyn mökin rantaveteen. 

Syytteen mukaan mies oli jättänyt mökillä vieraana olleen ja voimakkaasti päihtyneen miehen nukkumaan veneeseen ja tämä löytyi myöhemmin hukkuneena.

Syyttäjä katsoo, että syytetyn olisi pitänyt huolehtia mies turvallisiin tiloihin.

Syyte: Tappo ja kaksi tapon yritystä 2011

Kesäkuussa 2011 mies syyllistyi syyttäjän mukaan tappoon ja kahteen tapon yritykseen, kun mökillä vieraillut seurue oli syytteen mukaan lähtenyt soutelemaan jälleen syytetyn vaatimuksesta. 

Syytettyä lukuun ottamatta muu seurue oli ollut voimakkaassa humalassa. Syytteen mukaan syytetty oli ensin hypännyt pois veneestä ja palannut sitten takaisin veneen luo kaatamaan sen. 

Yksi seurueen jäsenistä, uimataidoton mies, hukkui ja loput pelastuivat sivullisten avun ansiosta. Tapon yrityksen uhreina olivat seurueessa olleet mies ja nainen.

Kolmas epäilty tappo 2014

Heinäkuussa 2014 mies syyllistyi syytteen mukaan kolmanteen tappoon.

Syyttäjän mukaan humaltunut seurue oli jälleen lähtenyt syytetyn painostuksesta soutelemaan. Syytetty oli heittänyt veneen airot veteen.

Syytetty oli hypännyt toisen miehen kanssa veneestä ja lähtenyt uimaan kohti rantaa. Toinen mies oli pystynyt päihtymistilastaan huolimatta uimaan lähelle rantaa, mutta syyttäjän mukaan syytetty oli uinut tämän luo ja hukuttanut hänet rantavedessä painamalla päätä veden alle tai muulla tavalla.

Puolustus kiistää

Syytetty mies kiistää kaataneensa venettä tai hukuttaneensa ketään. 

Puolustuksen mukaan veneilemään oli kaikissa tapauksissa lähdetty yhteisymmärryksessä ja mies oli auttanut tilanteissa riittävällä tavalla.

Hukuttamisista syytetty mies on aiemmin tuomittu muun muassa pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Tuomioita on yhteensä kymmeniä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme