Mainos
Mainos

Näin Vanhasen monimutkainen jääviysjuttu etenee

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan entinen pääministeri Matti Vanhanen on ollut jäävi päättäessään RAY:n rahojen myöntämisestä Nuorisosäätiölle, koska säätiö on edelleen jakanut rahaa Vanhasen presidentinvaalikampanjaan.

Koska vain perustuslakivaliokunnalla on mahdollisuus käynnistää esitutkinta, Jonkka lähetti asian valiokunnan selvitettäväksi. Tässä vaiheessa etenemiseen riittää pelkkä mahdollisuus, että rikos on tapahtunut.

Seuraavaksi poliisi tekee normaalin esitutkinnan. Esitutkinnan jälkeen poliisi toimittaa tutkintansa takaisin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Nyt perustuslakivaliokunnan on todella pohdittava, onko Vanhanen syyllistynyt rikokseen ja esitetäänkö asian viemistä valtakunnansyyttäjälle.

Tässä vaiheessa etenemisen voi torpata ministerin tavallista korkeampi syytekynnys. Siten pelkkä epäily ei enää riitä, vaan vaaditaan, että perustuslakivaliokunta katsoo Vanhasen tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta olennaisesti rikkoneen ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa, tai että hän on muuten menetellyt selvästi lainvastaisesti.

Tämän jälkeen perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa eduskunnan täysistunnolle. Eduskunnan yksinkertainen enemmistö riittää asian viemiseen valtakunnanoikeuteen, jossa asia saa lopullisen päätöksensä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme