Mainos
Mainos

Navigaattorin osoite paljasti huumeliigan

Huumesalakuljettajien auton navigaattoriin asetettu osoite johdatti viranomaiset ison huume-erän vastaanottajien jäljille. Myös Hello Kitty -puhelin oli merkittävä roolissa kymmenien kilojen marihuana-salakuljetuksen paljastumisessa.

Helsingin käräjäoikeus langetti viime viikolla kolmelle miehelle pitkät vankeustuomiot.

Tapahtumat lähtivät purkautumaan marraskuussa 2013, kun Vuosaaren satamaan saapui aamulaivalla asuntoauto. Sen rakenteista löytyi 42 kiloa marihuanaa. Tullin tutkimuksissa selvisi, että aine tuotiin Belgiasta Saksan kautta Suomeen.

Ajoneuvon navigaattoriin oli tallennettu viimeisimpänä Vantaan Kuusijärvellä sijaitsevan ulkoilualueen osoite.

Tuoreeltaan tätä ei osattu yhdistää salakuljetusliigaan, vaan tullin tutkijat hankkivat ulkoilualueen valvontakameratallenteen myöhemmin. 

Sillä näkyi yksi nyt tuomituista miehistä yhdeksän maissa aamulla. Tutkinnan mukaan tämä ja toinen mies olivat turhaan odotelleet lastia kello 10.30:een saakka. Televalvonnassa selvisi, että passissa ulkoilualueella olleet miehet olivat lähettäneet toisilleen useita tekstiviestejä.

Toinen tosin väitti odottaneensa puolisentoista tuntia kahvilan avautumista ja toinen kummasteli miten puhelin sattui paikantumaan ulkoilualueelle, vaikka hän oli kotonaan Hakunilassa.

Oikeus ei pitänyt miesten selityksiä uskottavina, vaan katsoi heidän olleen paikalla odottamassa huumelastia.

Hello Kitty -puhelin paljasti

Helsingin käräjäoikeuden päätökseen mahtui kaksi muutakin huumejuttua. Helmikuussa kaksi miehistä oli mukana salakuljettamassa 28 marihuanakilon erää Suomeen.  Tämä onnistuikin, mutta kun toinen miehistä toi Tallinnan laivalla maaliskuussa uuden 28 kilon erän, käry kävi.

Tulli pysäytti albanialaismiehen ajaman auton, jossa kyydissä oli myös miehen vaimo ja lapset. Marihuana oli piilotettu rakenteisiin. Miehellä oli käytössään muiden puhelinten muassa musta-pinkki Hello Kitty-puhelin, joka kyettiin yhdistämään edelliseen huume-erään ja sen todennäköiseen vaihtopaikkaan hotelli Korpilammella.

Puhelinliikenne muillakin liittymillä oli vilkasta ja Suomesta oli lähetetty rahaa salakuljettajalle Rotterdamiin.

Tässäkin tapauksessa navigaattorista oli tutkijoille apua. Osoitteena oli Pitäjänmäentien ja Takomotien risteys, josta matkaa yhden epäillyn asunnolle oli vajaa kilometri.

Tutkinnan yhteydessä takavarikoitiin 23000 euroa käteistä ja myös salakuljettajien Chrysler Voyager auto määrättiin valtiolle. Yksi syytetyistä väitti rahan tulleen pimeistä töistä ja kasinovoitoista, mutta käräjäoikeus ei vakuuttunut.

Oikeus langetti pitkät tuomiot:  29-vuotias Blerim Bakiu sai yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta 4 v 6 kk, 45-vuotias Xhim Nezha tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta 5 v vankeuteen ja 27-vuotias Arjan Papas kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta 7 v vankeuteen.

Huumeita asuntoautolla tuonut kaksikko sai tuomionsa jo aiemmin. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme