Mainos
Mainos

Netti muuttanut huumeiden salakuljetusta

Nettiaika on tuntuvasti muuttanut huumeitten salakuljetusta, sanoo Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen liki 30 vuoden kokemuksella.

Suomeen saapuu netistä tilattuina sekä entistä isompia huumelasteja että paljon pieniä.

– Trendinä on, että laiton paketti laitetaan kansainvälisen kuljetuspalvelun matkaan. Suurin nappaamamme erä oli sata kiloa lääkeaineeksi luokiteltua muuntohuumetta.

Erikoisuutena Sinkkonen muistaa lankarulliin kätketyt huumeet.

– Tukeista ja lautakuormista olemme löytäneet alkoholia ja tupakkaa, mutta emme huumeita.

Polttoaineen joukossa

Rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista toteaa tavallisiksi kätköpaikoiksi autojen rakenteet. Helmikuussa tuomittiin hollantilaispariskunta, jonka matkailuautossa kulki yli 40 kiloa marihuanaa.

– Polttoainesäiliötä hyödynnetään yleisesti – jopa niin, että huumeet on pakattu bensiinin tai dieselin joukkoon, Räty kertoo.

Joissakin tapauksissa kuljetusliike ja kuljettaja ovat tietämättömiä "kuumasta" lastista. Rikolliset esimerkiksi tilaavat autolleen paikan autokuljetuksesta Keski-Euroopasta Suomeen. Näin on maahan tuotu muun muassa 40 kiloa amfetamiinia ja kerralla 82 000 ekstaasipilleriä.

Välillä rikolliset perustavat peiteyrityksen, jolla on kansainvälisiä kuljetuksia. Suomi kuului hollantilaisyrityksen kohdemaihin, kun se jakeli pitkin Eurooppaa 1 400 kiloa hasista.

Khat-huumetta on tuotu Suomeen myös kukkakaupaksi rekisteröidyn yrityksen kuormassa.

Eläintenkin mukana

Hannu Sinkkosen mukaan huumeita tuodaan edelleen myös kehossa. Ennen oli kyse amfetamiinista ja heroiinista, mutta nyt myös marihuanasta ja hasiksesta.

– Rikollisryhmä on tällä tavalla kuljettanut Suomeen jopa sata kiloa huumeita, vaikka kerralla ihmisen sisään mahtuu vain kilo, Sinkkonen toteaa.

– Eläimiäkin tiedämme käytetyn. Huumeita on tuotu niin eläimen sisällä kuin eläinkuljetuksissa.

Salakuljetustapoja uudistetaan tai vanhoihin palataan sitä mukaa kuin edellisiä on otettu tehovalvontaan.

– Emme hätkähdä enää mitään, sanovat Sinkkonen ja Räty.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme