Mainos

Nettiuhkailujutun syytteet nurin hovissa - ministerit välinpitämättömiä

Helsingin hovioikeus ei muuttanut ns. nettiuhkailujutun lopputulosta, vaan hylkäsi syytteet kuten Helsingin käräjäoikeuskin oli tammikuussa 2011 tehnyt.

Jutussa oli kyse siitä kun 46-vuotias mies oli kirjoittanut toukokuussa 2010 netin uutisryhmässä uhkaavaan sävyyn. Mies oli käyttänyt mm. ilmaisuja: "kun joku menee ja ampuu", "Voisin vaikka ittekin ampua" ja "Tai sit mä vien c-nelosta"

Kohteina olivat silloiset ministerit Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen sekä eduskunnan henkilöstö. Miestä syytettiin laittomasta uhkauksesta.

Käräjäoikeus totesi, ettei kysymys ollut tahallisesta laittomasta uhkauksesta, vaan pikemmin ilmaisut osoittivat turhautumista yleiseen taloudelliseen tilanteeseen ja politiikkaan. Jutussa ei esitetty näyttöä siitä, että asianomistajat olisivat pelänneet turvallisuutensa puolesta.

Hovi arvioi sisällön toisin

Hovioikeuden mukaan kirjoituksessa oli puhuttu Vanhasen ja Kataisen ampumisesta sekä eduskunnan räjäyttämisestä. Siinä oli synnytetty mielikuva todellisesta uhasta, jonka mies oli ollut valmis toteuttamaan. Hovin mukaan miehen olisi pitänyt ymmärtää, että uhatut pitävä uhkausta todellisena ja vakavasti otettavana.

Tästä huolimatta hovi hylkäsi syytteen.

- Eduskunnan henkilöstön osalta ei ollut esitetty näyttöä siitä, että uhkaus olisi tullut henkilöstön tietoon tai että sen johdosta olisi eduskunnassa ryhdytty toimenpiteisiin. Ministereiden osalta ei pidetty voimassa olevan lain mukaan riittävänä sitä, että uhkaus oli välittynyt suojelupoliisin turvallisuusyksikölle, jossa uhkaus oli otettu vakavasti.

- Olennaista oli se, millä tavoin uhatut itse olivat suhtautuneet uhkaukseen. Ministerit eivät esittäneet asiassa vaatimuksia eikä heitä kuultu hovioikeudessa. Hovioikeuden tietoon ei muutoinkaan tullut, miten he olivat kokeneet uhkauksen. Sen vuoksi hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että asianomistajina olleet ministerit olisivat kokeneet olevansa uhkauksen johdosta vakavassa vaarassa tai pitäneet uhkausta todellisena ja vakavasti otettavana.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot