Mainos
Mainos

Nuoren ryöstäjän iäkäs uhri oli halvaantua – saaliiksi askartelutarvikkeita

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut tekoaikaan 16-vuotiaan pojan rikossarjasta, jossa useilta uhreilta yritettiin väkivalloin viedä omaisuutta. Yhdessä tapauksessa 16-vuotias kaatoi pyörällään Keravalla liikkuneen iäkkään naisen, potki naista ja vei tämän laukun.

Sarjan ensimmäinen teko tapahtui lokakuussa 2016 Tikkurilan aseman laiturilla. Nuori lähestyi 76-vuotiasta naista takaapäin ja nappasi tämän laukun. Saalis oli 30 euroa.

Seuraavana päivänä samalla asemalaiturilla uhriksi joutui nuorempi nainen. 16-vuotias yritti napata laukun, mutta nainen piti siitä kiinni. Nainen raahautui muutaman metrin maassa, kun hän päästänyt laukusta irti.

16-vuotias yritti turhaan huutaa ja potkaisi naista päähän, mutta laukkua hän ei saanut. Ryöstö jäi yritykseksi.

Järjestyksenvalvojat ottivat nuorukaisen kiinni, mitä 16-vuotias yritti vastustella.

Rahaa pyöräilijältä

Kuukautta myöhemmin Keravalla uhrina oli jälleen iäkkäämpi nainen. 16-vuotias oli pyytänyt kotiinsa pyöräilleeltä naiselta rahaa, mutta tämän mukaan sitä ei ollut. Päihtynyt 16-vuotias oli suuttunut.

16-vuotias kaatoi pyörän betoniseinää vasten sekä potki naista kolmesti. Yksi potku osui päähän, yksi kylkeen ja yksi lonkkaan.

Nainen sai leikkaushoitoa vaativia vammoja, muun muassa lantion alueelle tuli useita murtumia. Nainen oli lähellä halvaantua. Poika vei naisen kassin, jossa oli askartelutarvikkeita.

Oikeudessa kerrotun mukaan ennen tekoa naisen kunto oli hyvä, mutta nyt hänen on käytettävä rollaattoria, eikä hän pysty enää ajamaan tavallista autoa, vaan tarvitsisi invalidiauton.

Potkuista huolimatta huolimatta oikeus ei pitänyt tekoa törkeänä pahoinpitelynä, eikä törkeänä ryöstönä, vaan katsoi sen tavalliseksi ryöstöksi.

16-vuotias tuomittiin myös takin näpistämisestä ja puhelimen varastamisesta Keran Prismasta.

16-vuotias kertoi oikeudessa tekojen syyksi, että hän oli karannut sijoituspaikastaan ja tarvitsi rahaa elämiseen ja hauskanpitoon.

Ei vankilaan

16-vuotiasta ei ole tuomittu aiemmin rikoksista, mutta oikeus totesi hänellä olevan poliisirekisterin mukaan vakavampaa rikostaustaa.

Nuorisorangaistusselvityksen mukaan 16-vuotias ei ymmärrä tekojensa rikosoikeudellista merkitystä ja vankilaan joutumisella olisi hänelle lukuisia kielteisiä seurauksia. Hänelle on kehittymässä motivaatio saada aikaan muutos elämässään, mutta ilman voimakasta puuttumista, uusintariski on suuri.

Käräjäoikeus katsoi, ettei tapauksessa ollut sellaisia painavia syitä, joita laki edellyttää alle 18-vuotiaan tuomitsemiseksi ehdottomaan vankeuteen.

Ehdollista vankeutta tai sakkoa ei kuitenkaan pidetty riittävänä, jolloin oikeus päätyi yhden vuoden nuorisorangaistukseen.

Nuorisorangaistusta käytetään silloin, jos sakko on liian lievä rangaistus ja ehdoton vankeus liian ankara. Se on tarkoitettu 15-17-vuotiaille ja koostuu valvonnasta, sosiaalista toimintakykyä edistävistä tehtävistä ja ohjelmista sekä työelämään että työhön perehtymisestä.

16-vuotiaalle tuli lisäksi eri korvauksia maksettavaksi yhteensä yli 13000 euroa.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme