Mainos
Mainos

Nuorisojengin väkivaltavyyhti oikeudessa: ”Oli sovittu, ettei ketään vasikoida”

Syyttäjä päätti peruuttaa syytteet yhden henkilön osalta näytön puutteesta.

Helsingin käräjäoikeudessa on tänään käsitelty Helsingin Alppipuistossa syyskuun alussa tapahtunutta ryöstöä, josta alun perin syyteessä oli viisi nuorta, tekohetkellä 15-17-vuotiasta poikaa. Uhrin, syytettyjen ja todistajan kuulemisen jälkeen kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahla peruutti syytteen yhden nuoren kohdalta näytön puutteen takia. Syyttäjän mukaa poika on ollut paikalla puistossa, mutta näyttöä hänen osallisuudestaan ei ole. 

Alppipuiston ryöstö on osa laajempaa nuorten tekemää ryöstö- ja pahoinpitelysarjaa.  

Syytteen mukaan useampi henkilö pahoinpiteli uhria Alppipuistossa ja anasti tältä kännykän ja lompakon.

- Muistan, että tarkoituksena oli hankkia toiselle kaverilleni puhelin, jossa toimii WhatsApp. Hänellä oli silloin joku huono Nokia, jossa se ei toiminut, yksi syytetyistä kertoi oikeudessa.

Eräs syytetyistä arvioi, että Alppipuistossa oli tapahtumailtana noin 100 ihmistä, joista pahoinpitelytilanteen lähellä oli noin 50 ihmistä.

Yksi syytetyistä pojista kertoi muuttaneensa Helsinkiin elokuun alussa turvallisuusalalta saamansa opiskelupaikan perässä. Hän ei ollut tavannut muita syytettyjä ennen muuttoaan.

- Sain opiskelupaikan huippupisteillä ja joutuisin koulusta pois, jos saisin tästä tuomion.

Poika kertoi, ettei ollut nauttinut alkoholia tapahtumailtana ja kertoi myös isänsä olleen alkoholisti, joka vaikutti myös häneen omaan alkoholinkäyttöönsä.

- En juo alkoholia muutenkaan.

Hän kiistä ottaneensa uhrilta puhelinta sekä samoin sen, että asiasta olisi sovittu muiden syytettyjen kanssa. 

Poika kertoi, että välit muihin syytettyihin katkesivat.  

- Välit menivät, kun he väittivät minun tehneen asioita, joita en ollut tehnyt.

Oikeudessa häneltä myös kysyttiin, onko saanut uhkauksia.

- En tiedä onko vakavasti otettavia, mutta kerran sain puhelimeen WhatApp-viestin, että pitääkö minut tappaa. Se ei ole minusta olennaista, enkä ottanut sitä vakavasti.

"En tiedä, miksi potkaisin"

Kolmas syytetty kertoi oikeussalissa, että oli sovittu, että jokainen tunnustaa omat tekonsa, mutta muiden tekemisistä ei ”vasikoida”.

Poika myönsi oikeudessa potkaisseensa uhria, koska halusi auttaa kavereitaan siinä, että he saisivat uhrilta puhelimen. Poliisikuulustelussa hän ei kertonut yhden syytetyn uhrille antamasta polvipotkusta.

- En kertonut polvipotkusta, koska en halunnut, että minua kutsutaan vasikaksi. En tiedä miksi kohdistin väkivaltaa uhriin, mutta olen pahoillani siitä.

Uhri ei pystynyt oikeudessa tarkasti kuvailemaan henkilöitä, jotka häntä olivat pahoinpidelleet.

Syyttäjä vaatii kaikille neljälle nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä vähintään kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme