Mainos
Mainos

"Nyt ei muista" - Aarnion alaisen muisti pätki oikeussalissa

Aarnio-jutussa puitiin torstaina edelleen Koivukylän väitettyä hasiskätköä ja huumeiden levitystä sieltä marraskuussa 2011.

Jari Aarnion alaisena toiminut 46-vuotias rikosylikonstaapeli muisti keskeisen yksityiskohdan osalta nyt toisin kuin esitutkinnassa.

Aarnio-vyyhdin huumehaaraa käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa kahdettakymmenettä päivää.

Syyttäjän käsityksen mukaan Aarnio järjesti huumetynnyrin, josta hasista levitettiin muun muassa Kuopioon. Marraskuun lopussa kuopiolainen mies nouti hasista Koivukylän S-marketia vastapäätä sijaitsevasta autokatoksesta.

Puolustus on tästä tietysti eri mieltä.

Alaisen kertomus muuttui

Syyttäjien perusteita Koivukylän osalta on listattu laatikkoon jutun viereen. Sen ohella yhteydenpitoa on tietysti ollut muulloinkin.

Näihin seikkoihin syyttäjät vetoavat Koivukylän osalta:

- 29.11. iltapäivällä samoihin aikoihin ns. Pasilan miehen puhelin, 43-vuotiaan naisen, kuopiolaisen miehen ja Koivukylässä asuvan Aarnion apumieheksi väitetyn miehen puhelimet paikantuivat lähekkäin Koivukylään.

- 43-vuotiaan naisen ja kuopiolaismiehen aiempi ja myöhempi tekstiviestiliikenne viittasi huumekauppaan

- Kuopiolaismies tuomittiin hasiksesta myöhemmin

- 30.11. illalla Aarnion alainen tarkisti poliisirekistereistä kuopiolaismiehen tietoja.

Kuulustelukertomuksissa kerrottua:

- Kuopiolaismies kertoo hakeneensa Koivukylän autokatoksesta hasista, joskaan päivää hän ei muista.

- 43-vuotias nainen kertoi ns. Irish Coffee-kuulustelussa välittäneensä kuopiolaismiehelle Aarnion hasista. Hänen mukaansa Aarnio oli Koivukylässä S-marketin katolla tarkkailemassa hasiksen noutoa. Nainen kertoi myös, että Aarnio halusi tarkkaan tietää ostajien taustat. Myöhemmin oikeudessa nainen halusi mitätöidä kuulustelun.

- Aarnion 46-vuotias alainen kertoi kuulustelussa tarkastaneensa kuopiolaisen taustat Aarnion pyynnöstä. Oikeudessa hän ei tätä muistanut.


Salissa kuultiin 46-vuotiasta Aarnion alaista, joka on jutussa syytteessä virkarikoksista.

46-vuotias tarkisti poliisirekisteristä 30. marraskuuta 2011 kuopiolaismiehen taustoja, mutta salissa ihmiteltiin miksi.

Syyttäjien käsityksen mukaan tietojen tarkistaminen tukee 43-vuotiaan naisen ns. Irish Coffee -kuulustelussa kertomaa, koska siinä nainen sanoi Aarnion halunneen tarkistaa kuopiolaismiehen taustoja.

Esitutkinnassa 46-vuotias rikosylikonstaapeli kertoi tarkistaneensa kuopiolaisen tietoja nimenomaan Aarnion pyynnöstä. Torstaina oikeussalissa hän oli tästä eri mieltä.

Rikosylikonstaapelin mukaan poliisirikostutkintaa johtanut Jukka Haavisto oli painostanut häntä kertomaan Aarniosta. Samalla oli väläytetty syytettä avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

- Vain Aarnio kelpasi. Kerroin hänen pyynnöstään näin, alainen sanoi.

Alainen ei nyt enää muistanut kenen pyynnöstä kuopiolaisen tietoja tarkistettiin.

Aarnio kiisti

Aarnion mukaan hän ei ole kuopiolaisen tietoja pyytänyt, eikä myöskään ole ollut Koivukylässä. Aarnion mukaan syyttäjien Pasilan miehen puhelimiksi väittämät puhelimet ovat todellisuudessa huumepoliisin tiedustelupuhelimia.

- Tämä RHU-puhelin ei ole ollut minun hallussani. Puhelimet ovat olleet kuuman Pihlajamäen tutkinnan aikana varmuudella tutkijoilla, Aarnio sanoi. RHU viittaa huumepoliisin lyhenteeseen.

Puolustus puhuu nyt RHU-puhelimista vastapainoksi syyttäjän käyttämälle Pasilan miehen puhelin -termille.

46-vuotiaan rikosylikonstaapelin mukaan kyseinen Koivukylässä ollut ns. Pasilan miehen puhelin on saattanut olla hänellä, koska ns. Pihlajamäen jutun aikana tehtiin tarkkailua myös Koivukylässä.

Syyttäjät kysyivät tarkemmin Koivukylän tarkkailusta, mutta 46-vuotias ei niitä muistanut.

- On mahdollista, mutta en pysty sanomaan yksittäistä päivää. Siinä jutussa oli hurja määrä tarkkailua, vaikka en ollut itse niissä tarkkailuissa juuri mukana. Minulla oli muita tehtäviä siihen aikaan.

Pihlajamäen tarkkailua johti toinen syytteessä oleva Aarnion alainen. 42-vuotias rikosylikonstaapeli kieltäytyi puhumasta mitään julkisesti, joten häntä kuultiin suljetuin ovin.

Koivukylän väitetyn kätkön lisäksi oikeudessa puitiin torstaina edelleen kymmenittäin muita puhelintietoja.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme