Mainos
Mainos

Oikeudelta poikkeuksellinen päätös: Oulun insestitapauksen oikeuskäsittely julkinen

Oulun käräjäoikeus on tehnyt päätöksen keskiviikkona käsiteltävän insestitapauksen julkisuudesta.

Seksuaalirikosasiat käsitellään yleensä suljetuin ovin uhrin henkilöllisyyden suojaamiseksi. Julkisuutta käsiteltiin nyt, koska tytär pyysi poikkeuksellisesti tapaukseen julkista käsittelyä. 

Oulun käräjäoikeus määräsi, että asian suullinen käsittely pidetään julkisena.

Suullinen käsittely on julkinen lukuun ottamatta Oikeuslaboratorion tutkimustodistusta. Myös asian oikeudenkäyntiasiakirjat ovat julkisia lukuunottamatta Oikeuslaboratorion tutkimustodistusta. Tutkimustodistus salataan, koska se sisältää tyttären tietojen lisäksi myös muiden henkilöiden salassapidettäviä tietoja.

Oikeuden mukaan asiassa käsitellään ainoastaan tyttären terveystietoja ja häneen kohdistuneita sukupuoliyhteyksiä, joiden julkiseksi tuloa hän ei vastusta, vaan päinvastoin katsoo, että niiden tulisikin tulla tapauksen myötä julkisiksi.

Koska perhe-elämää käsitellään vain vastaajan ja asianomistajan osalta, perheen muiden jäsenten yksityisyys ei vaarannu. Jos tulisi tilanne, että tapauksessa käsitellään muiden perheenjäsenten tietoja, silloin ne voidaan käsitellä oikeuden mukaan muun yleisön läsnä olematta.

Asiaa käsitellään kolmen tuomarin kokoonpanossa. Yleensä käsittelyssä on mukana yksi tuomari ja kaksi lautamiestä. Iltalehden mukaan poikkeuksellinen järjestely johtuu jutun luonteesta ja asian saamasta julkisuudesta.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot