Mainos
Mainos

Oikeuden virkamies lähetti toimittajalle puukotusvideon – "Rankkaa huumoria"

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on käsitelty harvinaista oikeusjuttua.

Syyttäjä vaatii sakkoja Varsinais-Suomen käräjäoikeuden virkamiehelle epäillystä laittomasta uhkauksesta. Virkamiehen epäillään uhkailleen Turun Sanomien toimittajaa viime vuoden kevättalvella.  

Juttua käsiteltiin torstaina käräjäoikeudessa Salossa. Syytteen mukaan virkamies lähetti toimittajalle muun muassa videon, jossa lyödään tuntematonta naista veitsellä vatsaan. Vasta videon lopussa selviää, että kyseessä oli lavastus ja teräase oli teatteriveitsi.  

Syytteen mukaan mies lähetti toimittajanaiselle myös muita uhkaavia viestejä, joissa esimerkiksi viitattiin ampuma-aseisiin. Haastehakemuksen mukaan mies oli esittänyt epäillyn uhkauksen toimittajalle myös kasvokkain.  

Turun Sanomien mukaan uhkailusta syytetty mies sanoi oikeudessa, että hänen viestinsä olivat rankkaa huumoria.

Turun Sanomat uutisoi myös, että tapaus oli hyvin poikkeuksellinen, sillä toimittaja ja vastaaja olivat tavanneet vain käräjätalolla ja tunsivat toisensa ainoastaan työtehtävistä. Uhkailu ei liittynyt mihinkään uutiseen tai kummankaan työtehtäviin.

Uhkailu melko harvinaista

Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja ja pitkän linjan rikostoimittaja Jarkko Sipilä arvioi, että toimittajiin kohdistuvat uhkaukset eivät ole tavallisia, mutta silloin tällöin toimittajat saavat suullisia uhkauksia.  

-Esimerkiksi oikeustoimittajan kriittisen jutun kohteet eivät yleensä uhkaile väkivallalla. Sen sijaan joskus joku uhkailee käräjille joutumisella, jos toimittaja aikoo tehdä juttua. Se ei kyllä kannattaisi, sillä silloinhan toimittaja yrittää saada tietoja kahta kovemmin. Avoimuus on myös jutun kohteen etu, Sipilä sanoo.  

Myös Journalistiliiton asiamies Juha Rekola arvioi, että varsinaiset uhkaukset ovat harvinaisia, mutta sen sijaan neljän viime vuoden aikana suoranainen haukkuminen ja ikävä nettipalaute ovat lisääntyneet selvästi. Usein tämä palaute on nimetöntä.  

Oikeuteen edenneestä tapauksesta kertoi torstaiaamuna Helsingin Sanomat. Lehden mukaan tapauksen poliisitutkinta käynnistyi jo viime keväänä. Virkailija pidätettiin virastaan kuitenkin vasta syytteen noston jälkeen, pari viikkoa sitten.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme