Mainos
Mainos

Oikeus Facebook-päivityksestä: Vanhasta rikostuomiosta kertominen ei ollut rikos

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 39-vuotiaan miehen syytteet yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. 39-vuotias oli julkaissut tietoja toisen miehen vanhasta rikostuomiosta Facebookissa.

Syytetty myönsi kirjoittaneensa omalle Facebook-sivulleen päivityksen, jossa kerrottiin toisen miehen huumeista, varkauksista ja väkivallasta saamasta vankeustuomiosta.

Syytetty on liikuntaesteinen ja mies oli toiminut hänen avustajanaan noin puolen vuoden ajan lähes päivittäin. Syytetyn mielestä hän ei sopinut avustajan tehtäviin.

Facebook-viestin johdosta avustaja menettikin työpaikkansa.

Avustaja myönsi oikeudessa saaneensa 2000-luvulla ehdottoman vankeustuomion, mutta oli omasta mielestään sovittanut sen.

Avustaja arveli Facebook-viestin syyksi sitä, että eläinsuojeluviranomaiset olivat vieneet liikuntaesteisen koiran pois. 

"Ei loukannut yksityiselämää"

Oikeus katsoi, että kyse ei ollut yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Syytetty oli puuttunut avustajan yksityiselämään, mutta avustaja oli itse kertonut tuomiosta syytetylle. Oikeus totesi, ettei ehdottomaan vankeustuomioon johtanut rikos voinut olla vähäinen.

- Liikuntaesteisenä vastaaja on halunnut suojella muita asemassaan olevia, jotka tarvitsevat avustajaa toimissaan, oikeus perusteli ja katsoi, ettei vastaajalla ollut loukkaamistarkoitusta.

Oikeuden mukaan ”yksityiselämälle ei voida antaa suojaa vallinneissa olosuhteissa sellaista maineen menetystä vastaan, joka on johtunut hänen omaan rikolliseen tekoonsa liittyvistä tavanomaisista seurauksista.”

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot