Mainos
Mainos

Oikeus hylkäsi opettajan seksuaalirikossyytteen Turun lähellä

Turun seudulla opettajaa vastaan nostettu syyte 17-vuotiaan oppilaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä kaatui keskiviikkona. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan ei ollut riittävää näyttöä, että mies olisi käyttänyt opettajan asemaansa hyväkseen. 

Opettaja ja oppilas olivat oikeuden mukaan yhtä mieltä siitä, ettei mies ollut taivuttanut tyttöä syytteessä kuvattuihin asioihin. Mies kiisti syytteen, eikä oppilaalla ja tämän huoltajilla ollut asiassa vaatimuksia, kerrotaan julkisessa selosteessa.

Seksuaalirikoksissa suojaikäraja on 18 vuotta esimerkiksi luottamussuhteessa, jossa osapuolena on opettaja. Oikeus määräsi jutun asiakirjat salaisiksi, ja juttua puitiin suljetuin ovin. 

Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen kommentoi, että tuomioistuin perustelee ratkaisuaan rikospykälän sanamuodoilla. Tapauksessa oppilasta ei ole oikeuden mukaan taivutettu eikä miehen todettu käyttävän asemaansa koulussa hyväkseen. 

– Perustelut on rakennettu pykälän ympärille ja katsottu, että tunnusmerkistö ei täyty. 

Utriaisen mielestä rikoksen toteen näyttäminen on lakipykälässä tehty hyvin vaikeaksi.

– Mitä se taivuttaminen sitten on ja miten se näytetään. Kyllähän siinä perusajatus on, että (opettajien ja oppilaiden) seksisuhteita ei tulisi olla. 

Syyttäjä miettii valittamista

Opettajien suhteita oppilaisiin on silti ollut maailman sivu, Utriainen muistuttaa. Hän sanoo, että joukkoon on mahtunut sekä tapauksia, joissa epäillyllä on taipumusta pedofiliaan että ihastumisia, jotka ovat johtaneet avioliittoon. 

Aikoinaan saatettiin Utriaisen mukaan sopia vahingonkorvauksista päätymättä oikeuteen, kun monet seksuaalirikokset olivat asianomistajarikoksia eivätkä yleisen syytteen alaisia. Opettajat saattoivat erota ja vaihtaa paikkakuntaa. 

Turun seudun tapauksesta poliisi on sanonut, että kyse on ollut epäillystä seurustelusuhteesta. 

Kihlakunnansyyttäjä Katja Haavisto arvioi tietävänsä myöhemmin tällä viikolla, valittaako tuomiosta. Hänen mukaansa opettaja ei ole ollut virkasuhteessa.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme