Mainos
Mainos

Oikeus jäi pohtimaan ratkaisua Kiemungin jutussa – ratkaisu ensi viikolla

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa ratkaisunsa Terhi Kiemungin jutussa ensi viikolla. Oikeusistunto kesti aamupäivän.

Loppulausunnossaan syyttäjä Pasi Vainio katsoi, että blogikirjoitus, joka toi Kiemungille syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, oli hyvin yleistävä. Vainion mukaan se kohdistui tiettyä ihmisryhmää ja uskontoa kohtaan.

– Siinä sanotaan suoraan, että islaminuskoisille on ominaista tehdä väkivaltaisia ja halveksuttavia tekoja.

Puolustuksen mukaan kirjoitus kuului sanan- ja ilmaisunvapauden piiriin ja syyte pitäisi hylätä. Syyttäjä huomautti, että sananvapaudessa on rajoituksia, kuten juuri kiihottaminen kansanryhmää kohtaan.

– Politiikassa voidaan provosoida tavallista voimakkaammin, mutta siihen liittyy myös vastuuta. Politiikassakin syrjintää tulee vastustaa kaikissa muodoissaan.

Syyttäjä vaatii Kiemungille sakkorangaistusta, joka voisi olla samaa luokkaa kuin vastaavassa tapauksessa aiemmin tuomittu 50 päiväsakkoa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Tekstiä käytiin läpi yksityiskohtaisesti

Oikeudenkäynnissä käytiin yksityiskohtaisesti läpi Kiemungin kirjoitusta. Puolustuksen mukaan yksittäisiä tekstikappaleita ei pidä irrottaa asiayhteydestään. Kiemungin mukaan kirjoituksen taustalla olivat Euroopassa tapahtuneet terroriteot. Hän sanoi, että Suomeenkin on tullut kymmeniä terroristitaustaisia.

– Kirjoituksessa en puhu yksittäisistä ihmisistä vaan nimenomaan kulttuurista, joka on alistava ja suvaitsematon.

Kiemunki kirjoitti muun muassa näin: "Ei ole maltillista islamia, on vain yksi islam.... Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta tässä ajassa kaikki Euroopan terroristit ovat muslimeja." Hänen mukaansa kyseessä on fakta, joka perustuu Europolin tilastoihin.

Kiemungin avustajan Mika Ylösen mukaan poliittinen ilmaisunvapaus on laajentunut ja asioista voi kirjoittaa aiempaa kärkevämmin.

Blogikirjoitus julkaistiin maaliskuussa Uusi Suomi -verkkolehdessä, josta se pian poistettiin.

Syyttäjä kysyi, miksi kirjoituksessa ei puhuta islamin ääriliikkeistä vaan yleisesti islamista. Kiemunki ei osannut sanoa, ovatko kaikki äärimuslimeja maissa, joissa islam on vallassa. Hänen arvionsa mukaansa kuitenkin yleensä niissä maissa, joissa islam on valtauskonto, on väkivaltainen ja suvaitsematon laki. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme