Mainos

Oikeus: Kidutuskuulustelu-tapauksesta ehdollista vankeutta ja sakkoja

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus langetti ns. kidutuskuulustelutapauksessa ehdollista vankeutta tai sakkoja kuudelle sotilaalle. Kahden esimiehen syytteet hylättiin kokonaan ja syytteitä kaatui muiltakin osin.

Oikeus totesi, että harjoituksessa tai tositilanteessa vankia ei saa käsitellä niin kuin tässä tapauksessa kävi, vaikka se osan esimerkiksi pahoinpitelysyytteistä hylkäsikin. Tuomioita tuli palvelusrikoksesta.

Kyse oli terrorismin vastaisesta harjoituksesta kesällä 2011, jossa terroristit olivat kaapanneet aluksen ja erikoisjoukot valtasivat sen takaisin. Myöhemmin kahta terroristia näytellyttä kadettia kuulusteltiin kovakouraisesti.

Terroristeja esittäneet eivät olleet puhuneet, mutta ylemmältä taholta oli tullut käsky, että "tietoja on saatava". Terrorismiharjoitus jatkui toisessa osassa ja tietoja tarvittiin siihen.

Sotaharjoituksen tapahtumista syytettiin kahdeksaa sotilasta. Tapausta käsiteltiin oikeudessa pahoinpitelynä, törkeänä kunnianloukkauksena ja palvelusrikoksena. Syytetyt olivat erikoisjoukkojen sotilaita Merivoimista ja Utin jääkärirykmentistä.

Oikeus hylkäsi osan syytteistä

Kolmen kuukauden ehdollisen tuomion sai kersantti, joka suihkutti yhden "vangin" kasvoille vettä, pisti ruiskulla takapuoleen ja työnsi esinettä peräaukkoon.

Oikeuden mukaan "vanki" ei ollut antanut suostumusta tällaiseen kohteluun. Käräjäoikeus totesi myös, että vaikka "vanki" olisi voinut päästä irti tilanteesta koodisanalla, se ei oikeuta tällaista kohtelua.

Kersantin kunnianloukkaus syyte liittyi samaan tilanteeseen, mutta tämä syyte hylättiin. Sen sijaan kolmen kuukauden ehdollinen tuomio tuli siis pahoinpitelystä ja palvelusrikoksesta.

Toinen tässä kovassa kuulustelussa mukana ollut sotilas tuomittiin palvelusrikoksesta. Hänen pahoinpitelysyytteensä hylättiin, koska oikeuden mukaan sotilas ei osallistunut itse tekoon. Palvelusrikoksesta tuli 40 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 1240 euroa.

Kuulustelutilassa käynyt kolmas sotilas sai niinikään tuomion palvelusrikoksesta, koska ei puuttunut tilanteeseen. Hänen sakkonsa olivat 25 pvs eli 800 euroa.

Toinen kuulustelu

Toisessa kuulustelussa oli mukana kolme sotilasta. Siinä toinen kadetti tyrkättiin wc-pytyn päälle, jossa häntä painettiin polvella selästä. Lisäksi päälle laskettiin vettä ja välillä laitettiin huppu päähän. Syytteen mukaan miestä oli myös lyöty.

Oikeus katsoi, että pääosasta oli vastuussa yksi sotilas. Oikeuden mukaan teot pystyttiin kohdistamaan vain yhteen tekijään, eikä tapahtumista voinut tehdä johtopäätöstä siitä että muut yhteisymmärryksessä olivat hyväksyneet toiminnan osana kuulustelua.

Hän sai 60 päiväsakkoa ja joutuu maksamaan 840 euroa.

Kaksi muuta läsnäolevaa tuomittiin palvelusrikoksesta, koska he eivät pyrkineet auttamaan hädässäolevaa palvelustoveriaan. Heidän pahoinpitelysyytteensä hylättiin, mutta palvelusrikoksesta kertyi 35 päiväsakkoa eli hieman yli tuhat euroa molemmille.

Esimiesten syytteet nurin

Oikeus hylkäsi syytteessä olleiden esimiesten syytteet. Yliluutnantti oli antanut ohjeen, että tietoa on saatava. Ylikersantti oli välittänyt tämän eteenpäin.

Käräjäoikeus totesi, että ajatus ei sisällä mitään ohjetta siitä miten näitä tietoja tulisi saada. Kuulustelujen jatkaminen ei ollut kehotusta kovakouraiseen käsittelyyn.

Oikeuden mukaan esimiehet eivät olleet vastuussa ylilyönneistä.

Ei viraltapanoja

Kun tuomiot olivat sakkoja, ei viraltapano ollut kenenkään osalta mahdollinen. Ehdollisen saanut kersantti ei ole enää puolustusvoimien palveluksessa.

Asianomistajilla ei ollut korvausvaatimuksia.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot