Mainos

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettiin – "Panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta"

Pirkanmaan käräjäoikeus on lakkauttanut Pohjoismaisen vastarintaliikkeen.

Lakkauttamista oli vaatinut poliisihallitus, koska se katsoi liikkeen toiminnan olevan lakien ja hyvien tapojen vastaista. Poliisihallituksen mukaan PVL kannusti väkivaltaan ja palkitsi siitä.

Vastarintaliike oli vastustanut asiaa vedoten sanan- ja yhdistymisvapauteen.

Oikeus julisti rekisteröimättömän PVL:n Suomen osaston ohella lakkautetuksi myös sen alueosastot ja Pohjoinen perinne ry:n. 

Käräjäoikeus katsoi, että "PVL on yhdistys, joka ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin."

– Yhdistys panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta. Loukkaavien ja vihamielisten ilmaisujen lisäksi väkivaltaa ja häirintää käyttämällä ja siihen hyväksyvästi suhtautumalla sekä toiminnan itsepuolustukseksi selittämällä yhdistys kannustaa kannattajiaan väkivallan ja häirinnän käyttöön vihollisiksi väitettyjä tahoja vastaan.

Oikeus viittasi myös Asema-aukion pahoinpitelyyn 2016.

– Erityisesti viimeksi tapahtuneen väkivaltateon uhria ja tämän ystävää on häpäisty esittämällä heidän elämäänsä koskevia tietoja halventavalla tavalla.

"Loukkaavaa toimintaa"

Oikeuden mukaan "yhdistyksen toiminta ei ole yhdistymis- ja sananvapauden suojan piirissä, ottaen huomioon oikeuksien väärinkäytön kielto, kun yhdistyksen toiminta loukkaa muiden perus- ja ihmisoikeuksia."

– Yksilöillä on oikeus mielipiteisiinsä ja maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikkaa ja siitä vastuussa olevia saa arvostella ankarastikin. Laitonta kuitenkin on kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu. Vihapuheen levittäminen ei nauti yhdistymis- tai sananvapauden suojaa, oikeus sanoi.

Käräjäoikeus totesi kansallissosialistisen PVL:n myös ihailevan Hitleriä ja kiistävän holokaustin. Nettisivujen kirjoitukset katsottiin vihapuheen kaltaiseksi juutalaisvastaiseksi propagaksi, joka ei nauti sananvapauden suojaa.

Oikeus totesi PVL:n solvaavan myös homoseksuaaleja. Lisäksi liikkeeseen liitettiin tuomiossa useita väkivallantekoja vuodesta 2011 lukien.

– Vaikka yhteiskunta on moniarvoinen, suvaitsevainen ja laajakatseinen, sen ei tarvitse toimia suojaavana kasvualustana näiden arvojen vastaisille aatesuunnille, joiden toteuttamista ajetaan lainvastaisin tai räikeän hyvän tavan vastaisin keinoin.

Lakkautetun järjestön toiminnan jatkaminen voi johtaa sakkoihin.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista alettiin käsitellä lokakuun lopussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Katso video:

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot