Mainos
Mainos

Rauhanturvaajaveteraani tapettiin mattoveitsellä, naiselle lähes kymmenen vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 54-vuotiaan helsinkiläisnaisen murhasyytteen, mutta tuomitsi Ritva Maria Sisko Väärän taposta 9 v 6 kk vankeustuomioon.

Nainen tappoi mattoveitsellä 73-vuotiaan miehen tämän asunnossa Aleksis Kiven katu 11:ssa juhannusaattona. Surmansa saanut mies oli Libanonissa työskennellyt rauhanturvaaja.

Kaksikko oli kohdannut sattumalta toisensa Vaasanaukiolla, josta oli Sima-baarin kautta jatkettu miehen asuntoon. Molemmat olivat vahvasti päihtyneitä.

Asunnon vessassa nainen surmasi miehen mattoveitsellä. Vammoja oli useita, mutta kuoleman oli aiheuttanut kahdenkymmenen sentin mittainen haava kaulalla.

Oikeus salasi osan miehen vammoista uhrin muiston kunnioittamiseksi.

Syyttäjän mukaan julma tekotapa teki teosta murhan. Puolustuksen mukaan mies olisi käynyt vessassa olleeseen naiseen kiinni ja kyse olisi ollut hätävarjelusta. Naisen mukaan hän vain huitoi veitsellä eskaloituneessa tilanteessa.

Nainen oli poistunut asunnosta ja poliisi otti hänet kiinni viikon päästä.

Oikeus: Ei murha

Oikeus ei pitänyt hätävarjeluväitteitä uskottavina muun muassa sen takia, että nainen ei soittanut teon jälkeen uhrille apua, vei tämän pankkikortit ja vielä kotonaan hävitti käyttämänsä vaatteet.

Oikeus totesi, että lattialle lyyhistyneen tai lyyhistymässä olleen uhrin viiltäminen on luonnollisesti julmaa ja raakaa.

- Oikeuskäytännössä ja lain esitöissä tarkoitettua kidutuksen tyyppistä tarpeettoman tuskan aiheuttamista, kärsimysten pitkittämistä tai muita erityisen raakoja tai erityisen julmia piirteitä ei kuitenkaan voida katsoa olleen tässä tapauksessa käsillä.

Oikeus hylkäsi syytteen murhasta ja tuomitsi naisen taposta.

Oikeus piti tekoa ilmeisen spontaanina, mutta katsoi kaulaan viiltämisen tapahtuneen tilanteessa, jossa uhri oli ilmeisen puolustuskyvytön.

- Riittävänä rangaistuksena on pidettävä 9 vuotta 6 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Oikeus määräsi Ritva Väärän maksamaan uhrin kahdelle aikuiselle tyttärelle 10000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Nainen pidettiin vangittuna ja passitettiin Hämeenlinnan vankilaan.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme