Mainos
Mainos

Oikeus määräsi hyökkääjäkoirat valtiolle - poliisi päättää koirien kohtalon

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi koiransa irti pitäneen 30-vuotiaan naisen vajaan 1300 euron sakkoihin järjestysrikkomuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta sekä vajaan 10000 euron korvauksiin. Nainen menetti myös koiransa rikoksentekovälineinä valtiolle.

Kaksi pitbull-tyyppistä terrieriä hyökkäsi maaliskuussa koiranpentuaan ulkoiluttaneen naisen kimppuun. 30-vuotiaan kolmas koira oli kiinni hihnassa.

Myös MTV uutislivessä keskusteltiin tänään tapauksesta ja koiraongelmista laajemminkin.

Tapahtuma sattui 7. maaliskuuta Laakson kallioilla Helsingissä. Syytetyn naisen koirat olivat irti ja lähestyneet huskypentuaan ulkoilluttanutta naista. Säikkyä pentua suojellut nainen nosti koiran syliinsä, jolloin koirat raatelivat naista. Tapahtuma keskeytyi, kun sivullinen tuli tilanteeseen väliin.

Uhrilla laskettiin sairaalassa kaikkiaan 37 arpea. Nainen sai puremia ympäri kehoa. Pahimmat vammat ovat vasemmassa käsivarressa, oikeassa kyljessä ja oikeassa reidessä.

Eläinlääkärin lausunnon mukaan koirat ovat pitbull-tyyppisiä terrierejä. Tarkempaa lausuntoa lääkäri ei osannut ilman dna-testejä tehdä.

”Tietoinen riski”

Juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa aamupäivällä ja päätös tuli nimenomaan takavarikoitujen koirien takia samana päivänä.

- Vastaaja otti tietoisen riskin ja irti olleet koirat aiheuttivat merkittävät vammat, oikeus totesi. Oikeuden mukaan omistaja ei hallinnut kouluttamattomia tai huonosti koulutettuja koiria.

- Vastaaja suhtautui piittaamattomasti toisten turvallisuuteen koska samat koirat olivat pari kuukautta aiemmin hyökänneet toisen koiran kimppuun.

Oikeus piti uhrin vammoja merkittävinä, joten tuomio tuli järjestysrikkomuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Nainen sai 75 päiväsakkoa a 17 euroa eli yhteensä maksettavaa kertyi 1275 euroa.

Sakkojen ohella 30-vuotias nainen joutuu maksamaan uhrille kivusta ja särystä 4000 euroa, kosmeettisesta haitasta 3500 euroa ja erilaisia muita korvauksia vaatteista, lääkärikäynneistä ja matkakuluista 1200 euroa. Tuomittu joutuu vielä korvaamaan uhrin oikeudenkäyntikulut 2800 euroa.

Kun sakot lasketaan myös mukaan, niin kokonaissumma on yhteensä hieman alle 13000 euroa.

Koirat valtiolle

Käräjäoikeus määräsi poliisin heti tapahtuman jälkeen ottamat kolme koiraa valtiolle rikoksentekovälineinä. Tuomittu oli tätä vastustanut.

Oikeus totesi, että vastaajan menettely on ollut tahallista. Koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Sääntö on yksiselitteinen, oikeus lausui.

Käräjäoikeus perusteli menettämistä sillä, että kaikki koirat ovat jo aiemmin hyökänneet toisen koiran kimppuun. Oikeuden mukaan syytetty ei kykene kouluttamaan koiriaan eikä hallitse niitä.

Tuomittu oli tahallaan pitänyt koiria irti ja on olemassa vaara, että tämä tapahtuisi uudestaan.

Muiden turvallisuudelle syntyvän vaaran takia koirien menettämistä ei voi pitää kohtuuttomana, oikeus totesi.

Nyt Helsingin poliisi päättää mitä koirille tapahtuu. Niitä saatetaan esimerkiksi säilyttää mahdollisen hovioikeuskäsittelyn varalta tai ne voidaan huutokaupata tai määrätä lopetettavaksi.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme