Mainos

Oikeus pui laivanuuskan jättituontia ja saatuja bonuspisteitä

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut ison nuuskajutun käsittely. Vyyhdessä on syyttäjän mukaan yli 3000 kilon laittomasta nuuskabisneksestä ja rikollisella toiminnalla on kierretty yli 300 000 euroa veroja.

Jutussa on syytettynä kahdeksan suomalaista miestä. Syyttäjän mukaan miehet ovat tuoneet Ruotsin-laivoilta nuuskaa kaupalliseen tarkoitukseen yhteensä kymmeniä tuhansia purkkeja nuuskaa vuosina 2004-2007.

- Henkilöt eivät ole saaneet palkkiota, vaan palkkio on perustunut näihin laivayhtiöiltä saatuihin bonuspisteisiin ja muihin etuihin. Tämän vuoksi heillä on ollut intressi ostaa mahdollisimman paljon nuuskaa ja muuta tavaraa, kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapala perusteli.

Syyttäjä vaatii miehille rangaistuksia törkeästä veropetoksesta, veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Syyttäjän mukaan kaikki syytetyt ovat saaneet taloudellisena hyötynä Siljan kanta-asiakaspisteitä. Tapalan mukaan jutussa on monta porrasta ja epäillyt ovat tuttuja keskenään.

- Pääepäillyn tuonnista 95 prosenttia on päätynyt erääseen kioskiin. Pääepäilty on toiminut pääosin järjestelijänä ja tuontia on harjoitettu hajanaisesti, kertoi Tapala.

Syytetyt miehet vastasivat kaikkiaan 15 syytekohtaan hyvin eri tavalla. Yksi myönsi syytteet, mutta kiisti vältetyn verohyödyn määrän. Suurin osa kiisti syyllistyneensä rikokseen, mutta myönsi maahantuonnin ilman kaupallista tarkoitusta.

- Hän on tuonut toiselle yksityishenkilölle, eikä ole hankkinut voittoa asiasta, asianajaja Kari Hämeen-Anttila totesi päämiehensa puolesta.

Yksi vastaajista ei ymmärtänyt teon olevan lainvastaista, koska tulli oli aikaisemmin luopunut rikostutkinnasta sen jälkeen, kun häneltä oli takavarikoitu 1800 rasiaa nuuskaa.

Saatuja kanta-asiakaspisteitä ei syytettyjen mukaan voida nähdä taloudellisena hyötynä. Perusteluina oikeudessa kuultiin muun muassa se, että korttia ovat käyttäneet muutkin perheenjäsenet ja että hyötynä on saatu esimerkiksi parempia hyttejä, ei suoraan rahallista hyötyä.

Nuuskan tuonti verorajan ulkopuolelta omaan käyttöön on sallittua. Vain yksi syytetyistä kertoi oikeudessa käyttävänsä itse nuuskaa.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot