Mainos
Mainos

Suomen ensimmäiset syyteneuvottelujutut ratkesivat: Näitä tuomioita tunnustaminen lyhensi

Oikeus on ratkaissut ensimmäiset syyteneuvottelujutut.

Syyteneuvottelussa syyttäjä ja epäilty voivat sopia rangaistuksen lieventämisestä tunnustamista vastaan. Tammikuusta voimaan tulleen uudistuksen tavoitteena ovat säästöt ja oikeusprosessin nopeuttaminen.

Talousrikosjutussa tunnustaminen toi tuomituille muun muassa muutaman kuukauden lyhennyksen tuomioihin. Asuntomurtojutussa ehdoton vankeus lyheni usealla vuodella.

Valtionsyyttäjä Tea Kangasniemi arvioi syyttäjien yhteydenottojen perusteella, että vireillä on tällä hetkellä muutamia syyteneuvotteluja. Kangasniemi on yksi valtakunnansyyttäjänviraston syyteneuvottelukoulutuksesta vastanneista valtionsyyttäjistä.

Syyteneuvottelun ensisijainen käyttötarkoitus ovat laajat talousrikokset. Kangasniemi arvioi, että se voisi soveltua myös laajoihin internetissä tehtyihin rikoskokonaisuuksiin. 

Syyteneuvottelua kokeillaan myös laajan Anton-kuittikaupan uudessa hovioikeusvaiheessa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto raportoi oikeusministeriölle syyteneuvottelun toimivuudesta ja siitä, tuoko syytteestä sopiminen säästöjä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme