Mainos
Mainos

Oikeus salasi Aarnio-jutussa tärkeän todistajan kuulemisen kokonaan

Oikeus julisti Trevoc-oikeudenkäynnin tärkeän poliisitodistajan kuulemisen kokonaan salaiseksi.

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan Trevoc-vyyhtiä kahdettakymmenettäkolmatta päivää. Vuorossa on ollut puolustusten todistajia.

Jutussa on kyse siitä, vaikuttiko huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio seurantalaitteiden hankintaan samaan aikaan kun hänen väitetään omistaneen laitteita valmistanutta yritystä.

Aamupäivän päätteeksi kuultiin Aarnion alaisessa rikostiedusteluyksikössä työskennellyttä rikosylikonstaapelia, mutta käräjäoikeus päätti salata osion kokonaan.

Rikosylikonstaapeli on tapauksen kannalta olennainen todistaja. Aarnion mukaan mies oli ohjannut hänelle tiedustelulähteen, joka oli kiinnostunut rahoittamaan Trevocia. Aarnion mukaan hänen kiinnostuksensa Trevocin rahoitusasiaan syntyi tätä kautta.

Syyttäjän kanta on se, että tällaista tiedustelulähdettä ei ole olemassakaan.

Rikosylikonstaapelin kertomus on tietysti olennainen siltä kannalta kuinka luotettava Aarnion oma kertomus on.

Esitutkinnassa poliisimies kertoi, että kukaan ei ole ottanut häneen yhteyttä Trevocin rahoituksesta, mutta hän on saattanut ohjata rikostiedustelutietoa kertoneen henkilön Aarniolle.

Kuulustelussa rikosylikonstaapeli ei nimennyt kyseistä henkilöä, eikä sitä ole tehnyt Aarniokaan. Kumpikaan ei ole myöskään kertonut minkälaisesta tiedosta oli kyse.

Aiemmin oikeudenkäynnissä ei ole salattu todistajien kertomuksia kokonaan, vaan niitä on tarpeen mukaan erotettu julkiseen ja salassapidettävään osaan. Salaista on ollut lähinnä yksityiskohdat poliisin teknisistä ja taktisista keinoista.

Toinen sijoittaja

Aiemmin salissa kuultiin toista sijoittajaa, 70-vuotiasta liikemiestä, jonka Aarnio oli vienyt Pataman puheille. Tästä rahoituskuviosta vuonna 2012 ei syntynyt mitään.

Yksi puolustuksen todistaja, poliisin teknisessä tiedustelussa työskennellyt mies, kertoi siitä miten hänen mukaansa Trevocin laitteita hankittiin Helsingin poliisiin. Häneltä kysyttiin Aarnion roolista.

– En osaa sanoa muuta kuin, että ne ovat olleet vuorovaikutteisia keskusteluja. Niistä keskustellaan ja joku vie asioita eteenpäin, mies sanoi.

– En ole kuullut, että jossain olisi sovittu että kuka hankkii ja mitä hankkii.

Miehen mukaan Aarnio oli ollut yhteydessä Trevociin kuten moni muukin.

– Sinne soitteli kuka mitäkin ja milloinkin.

Mies kertoi myös olleensa kantamassa huumeyksikön muuton yhteydessä ylijäämäkaappeja Aarnion pakettiautoon. Näistä kaapeista löytyi myöhemmin mm. Trevocin papereita.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme