Mainos
Mainos

Oikeus: Urheilijalla oikeus vaatia tilastotietonsa pois liiton nettisivuilta

Helsingin käräjäoikeuden mukaan urheilijoiden tilastotiedot muodostavat henkilörekisterin ja tietoja saa julkaista vain urheilijan suostumuksella. Koripalloliiton on poistettava vuosia sitten koripallon SM-sarjassa pelanneen pelaajan tiedot netistä, kun tämä niin vaati.

Koripalloliiton historiapalvelu-nettisivuilla on pelaajista tietoja, kuten nimi, valokuva, syntymäaika, kansalaisuus, pituus, paino ja kasvattajaseura sekä pelisaavutuksia ja tilastoja. Yksi 1980-luvulla SM-sarjaa pelannut pelaaja vaati kuitenkin omia tietojaan poistettavaksi. 

Koripalloliitto poisti miehen vaatimuksesta syntymäajan ja kuvan, muttei tilastotietoja. Juttu eteni käräjäoikeuteen.

Koripalloliiton mukaan historiapalvelussa on kyse vakiintuneesta tavasta, eikä kaikkia tietoja ole syytä poistaa. Liitto ei pitänyt tietoja arkaluonteisina.

Kyse henkilörekisteristä

Käräjäoikeus katsoi, että koripalloliiton tiedot ovat henkilötietolain tarkoittamia henkilötietoja. Kun näitä käsitellään automaattisen tietojenkäsittelyn avulla, kyse oli henkilörekisteristä.

– Henkilötietolain 8 §:n mukaisesti henkilörekisterissä olevia henkilötietoja saa pääsääntöisesti käsitellä ainoastaan rekisteröidyn yksiselitteisellä suostumuksella. Avoimeen tietoverkkoon saa siten laittaa henkilön tietoja ainoastaan hänen suostumuksellaan, oikeus lausui.

Käräjäoikeus määräsi liiton poistamaan kaikki tiedot pelaajasta liiton henkilörekisteristä.

Koripalloliiton on maksettava pelaajan oikeudenkäyntikuluja 86 euroa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme