Mainos
Mainos

Oikeus: Vanhoja puheluja voi käyttää todisteena uudesta laista huolimatta

Saako vanhan pakkokeinolain aikana kerättyjä telekuuntelutietoja käyttää todisteena oikeudessa, jos uusi laki kieltää tiedonhankintatavan? Tätä selvitteli Etelä-Karjalan käräjäoikeus tänään. Harkinnan jälkeen lupa nauhojen käyttöön todisteena heltisi.

Ongelma syntyi, kun syyttäjä halusi huumausainerikoskäsittelyn aikana käyttää todisteena vanhoja puhelinnauhoitteita, jotka oli kerätty viime maaliskuussa. Lupa puheluiden kuunteluun oli saatu käräjäoikeudesta vanhan pakkokeinolain aikaan ja lupa oli pyydetty toisen rikoksen selvittämistä varten.

Vanhan lain mukaan tallenteita on voitu käyttää vapaasti myös muiden kuin kyseessä olevan rikoksen selvittämiseen. Uusi laki sen sijaan katsoo, että muihin rikoksiin liittyvät tallenteet ovat ”ylimääräisiä tietoja”, eikä niitä voi käyttää rikostutkinnassa tai myöhemmin oikeudenkäynnissä.

Tästä poikkeuksena ovat vakavat rikokset, joista voi saada yli kolmen vuoden vankeustuomion. Näiden selvittämiseen ylimääräisiä tietoja voi käyttää. Nyt käsittelyssä ollut huumausainerikos ei ole uuden lain mukaan tarpeeksi vakava.

Puolustuksen mielestä nauhojen käyttö olisi pitänyt kieltää, sillä kuuntelutiedot olivat uudessa laissa mainittuja ylimääräisiä tietoja. Syyttäjän mielestä taas kuuntelulupa on aikanaan saatu laillisin perustein ja rikostutkinnan aikaan siitä saatuja tietoja on saanut vapaasti käyttää.

- Jos tämä käsittely olisi ollut viime vuoden puolella, koko keskustelua ei edes käytäisi. Todisteita ei tule hylätä vain sillä perusteella, että käsittelyaika on venynyt, kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth perusteli oikeusistunnossa.

Käräjäoikeuden tulkinta asiasta oli samanlainen kuin syyttäjällä: pakkokeinolain siirtymäsäännös ei koske oikeudessa käsiteltävää vanhaa asiaa, vaan esimerkiksi vireillä olevia pakkokeinoja.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa on tällä viikolla käsitelty moottoripyöräkerho Helvetin enkeleiden alaosaston jäseniin kytkettyjä rikossyytteitä. Tuomiot jutuista annetaan samanaikaisesti myöhemmin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme