Mainos
Mainos

Suomalainen pahoinpiteli ruotsalaismiehen poliisimaijassa: "Johtui tiedonkulun puutteesta"

Mielenosoittajan pahoinpitely poliisiautossa viime itsenäisyyspäivänä Helsingissä johtui tiedonkulun puutteesta, apulaisoikeusasiamies kertoo kannanotossaan.

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueeseen osallistunut ruotsalaismies sekä kulkuetta vastaan hyökännyt suomalainen mies sijoitettiin samaan poliisiautoon.  

Suomalaismies oli hyökännyt heti maijan ovien mentyä kiinni takatilassa olleen ruotsalaisen kimppuun.  

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtiin kaksi kantelua poliisin toiminnasta.  

-Ymmärrän, että suurissa massatapahtumissa tilanteet tapahtuvat nopeasti, ja ne ovat usein sekavia. Siksi niihin tulisikin varautua tiedostamalla mahdolliset ongelmatilanteet, apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja toteaa.    

"Erehdytti vartijoita ja poliiseja"    

Vartijat kysyivät suomalaiselta heti erotettuaan miehet toisistaan, että miksi hän oli hyökännyt ruotsalaisen kimppuun. Kiinni otettu suomalaismies kertoi luvanneensa kostaa syyskuussa uusnatsien mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn, jonka uhri kuoli useita päiviä myöhemmin.  

Vartijat olivat kysyneet kiinni otetulta suomalaiselta ennen poliisiautoon laittamista, pärjäisikö hän samassa tilassa toisen kiinni otetun kanssa. Suomalainen oli sanonut, että ongelmaa ei olisi, jos poliisiautossa ei olisi muita kuin natseja. Vartijoiden käsityksen mukaan molemmat kiinni otetut olivat samasta mielenosoituksesta ja samalla puolella. Myös poliisi oli luullut kiinni otettujen olleen samalla puolella.  

Vartijoiden ja poliisin käsityksen mukaan suomalaismies oli tahallaan erehdyttänyt tilanteessa poliiseja ja vartijoita, jotta pääsisi kostamaan syyskuisen teon.  

Apulaisoikeusasiamies arvostelee tilannetta, jossa vartijat luottivat vain kiinni otetun kertomiin tietoihin, kun nämä arvioivat, saiko kiinni otetun laittaa samaan poliisiautoon.

Apulaisoikeusasiamies toteaa kuitenkin tilanteen olleen kiireellinen. Hän ei näe tarvetta muille toimille kuin, että hänen kannanottonsa perusteet ja hänen esiin nostamansa huomiot saatetaan vartijan ja poliisilaitoksen tietoon.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme