Mainos
Mainos

Oikeusasiamies: Vangin kirjeen lukeminen karkea loukkaus

Vangin kirjeen lukeminen on poikinut huomautuksen Riihimäen vankilalle.

Vankilan virkamies avasi ja luki vangin kirjoittaman kirjeen, joka oli osoitettu Helsingin Sanomien mielipidepalstalle. Vankila perusteli kirjeen lukemista sillä, että vangin epäiltiin kirjeessä syyllistyvän kunnianloukkaukseen vankilan virkamiehiä kohtaan.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan teko loukkasi karkeasti sananvapautta.

- Vankien kirjeenvaihdon lukemista ja kirjeen pidättämistä koskevat säännökset eivät anna lupaa siihen, että viranomainen itse estää ennakolta virkatoimintaansa kohdistuvan arvostelun. Näin on siinäkin tapauksessa, että arvostelun epäillään täyttävän kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön, katsoo Jääskeläinen.

Oikeusasiamies huomauttaa päätöksessään, että sananvapauden tarkoituksena on muun muassa taata avoin julkinen keskustelu ja mahdollisuus vallankäytön julkiseen kritiikkiin. Lisäksi jokaisella on perustuslain mukaan oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Kirje ei sisältänyt kunnianloukkausta ja vankila toimitti sen eteenpäin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme