Mainos

Oikeuskansleri vaatii keskisuomalaista käräjätuomaria viralta

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on päättänyt nostettavaksi syytteen käräjätuomaria vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Jonkan mukaan syyttäjän on vaadittava tuomioistuimessa käräjätuomarin menettämään virkansa.

Keski-Suomessa toimineen käräjätuomarin käsiteltävinä olleet kolme asiaa olivat viivästyneet kohtuuttomasti. Viivästymiset eivät näkyneet käräjäoikeuden seurantaraporteissa, sillä tuomari peitti viivästymiset merkitsemällä asiat asianhallintajärjestelmään ratkaistuiksi.

Käräjätuomari työskenteli tuolloin Äänekosken käräjäoikeudessa, mutta siirtyi talvella 2008 Jyväskylän käräjäoikeuteen. Nimittämishetkellä viivästyneistä jutuista ei ollut tietoa.

Jutuissa oli kyse huoneenvuokrasaatavasta, velkajärjestelystä ja takaisinsaannista yksipuoliseen tuomioon vahingonkorvausasiassa.

"Eivät vaikeita, ei ruuhkaa"

Poliisin suorittamassa esitutkinnassa kävi Jonkan mukaan ilmi, että tuomarilla viipymään jääneet asiat eivät olleet poikkeuksellisen laajoja tai erityisen vaikeita ratkaista. Selvitysaineiston mukaan käräjätuomarilla ei ollut poikkeuksellisen runsaasti asioita käsiteltävänään. Esitutkinnassa ei tullut esiin oikeudellisesti kestävää selitystä sille, miksi asioiden käsittely oli kestänyt niin kauan.

Oikeuskanslerin saamien selvitysten perusteella viivästykset näyttäisivät olleen seurausta käräjätuomarin asennoitumisesta työtehtäviinsä ja asioiden viivytyksettömän käsittelyn merkitykseen. Käräjätuomari oli kuusi kertaa merkinnyt asianhallintajärjestelmään ratkaistavanaan olleen lainkäyttöasian ratkaistuksi. Merkinnät on tehty kolmessa eri asiassa vuoden sisällä.

Jonkan mukaan tuomari kertoi tehneensä virheelliset päiväkirjamerkinnät tahallisesti peittääkseen laiminlyöntejään.

Kyseisenlainen epärehellinen menettely on oikeuskanslerin arvion mukaan olennaisesti vastoin sitä, mitä tuomarin viran asianmukaiselta hoitamiselta edellytetään. Tuomarin menettely oli omiaan vakavalla tavalla vaarantamaan luottamusta tuomioistuimien toiminnan asianmukaisuuteen.

Asia tuli oikeuskanslerin käsiteltäväksi Vaasan hovioikeuden tehtyä asiasta ilmoituksen.

(MTV3)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot