Mainos

Oikeuskanslerilta lievät moitteet huumepoliisijutun tutkijoille

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ratkaissut Helsingin huumepoliisien virkarikosjutun selvittelystä ja tutkinnasta tehtyjä kanteluja. Korkea-arvoiset helsinkiläiset poliisimiehet olivat sisäministeriön poliisiosaston sisäisen selvittelyn kohteena vuonna 2007.

Jonkan mielestä poliisimiesten sisäministeriön poliisiosastoon kohdistama arvostelu "on ollut osin perusteltua". Hän kiinnittää huomiota siihen, ettei ole varsinaisia menettelysäännöksiä siitä, milloin sisäinen selvitys olisi pitänyt lopettaa ja aloittaa syyttäjän johtama poliisirikostutkinta.

Tämä epäkohta vaarantaa Jonkan mukaan sekä epäiltyjen että selvitystyötä tekevien oikeusturvaa. Hän pyytääkin sisäministeriötä ilmoittamaan mahdollisista toimenpiteistään asiassa vuoden loppuun mennessä.

Epäiltyjen oikeusturva ei Jonkan mielestä kuitenkaan vaarantunut merkittävästi.

Äänitteet olisi ollut hyvä säilyttää

Kiistaa oli siitä, olivatko sisäministeriön poliisiosaston laatimat äänitteet keskusteluista huumepoliisien kanssa viranomaisen asiakirjoja, jotka lain mukaan olisi tullut säilyttää. Poliisiosasto tuhosi äänitteet.

Jonkan mukaan tähän ei ole laissa yksiselitteistä vastausta, mutta hän ei pitänyt äänitteiden hävittämistä asianmukaisena ja saattoi käsityksensä poliisin ylijohdon tietoon.

Valtionsyyttäjä aloitti huumepoliisien rikosepäilyssä esitutkinnan vuoden 2007 lopussa. Vain osa epäillyistä joutui syytteeseen, ja käräjäoikeus hylkäsi leijonanosan syytteistä. Asian käsittely on joiltain osin yhä kesken Helsingin hovioikeudessa.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot