Mainos
Mainos

Oikeuspsykiatrit arvioisivat kaikkien väkivaltarikollisten uusintariskin

Kahden oikeuspsykiatrin mielestä kaikkien vakavasta väkivallasta tuomittujen väkivaltariski pitäisi arvioida. Syksystä lukien vaarallisuusarviot tehdään kaikille ehdonalaisuuteen hakeville elinkautisvangeille. Vantaan vankisairaalan ylilääkäri Alo Jüriloo pitää uudistusta hyvänä, mutta hän arvioisi kaikkien vakavasta väkivaltarikoksesta istuvien vaarallisuuden.

-Näissä muissa väkivaltarikoksista tuomituissa on paljon vaarallisempia kuin osa elinkautisiin tuomituista. Heihin pitäisi satsata, joilla on suuri väkivaltariski ja tuomioon voitaisiin liittää myös hoitovelvoite.

Myös Vanhan Vaasan sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen pitää oikeuspsykiatrin tekemien vaarallisuusarvioiden lisäämistä askeleena oikeaan suuntaan.

-Ei sieltä absoluuttista totuutta saada, mutta tämä parantaa järjestelmäämme. Psykiatri näkee joitakin sellaisia seikkoja, jotka muuten eivät tulisi esille.

Ihmisen alttiutta väkivaltaan ennustavat etenkin päihderiippuvuus, psykopaattiset piirteet sekä aiempi väkivaltaisuus.

-Jos aloittaa jo murrosiän kynnyksellä tekemään väkivaltatekoja ja jatkaa niitä, sen todennäköisemmin väkivalta jatkuu myöhemminkin, kertoo Eronen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme